Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Το ομόφωνο ψήφισμα της ημερίδας στα Καλάβρυτα για τις «Διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών – αποζημιώσεων»


Την έναρξη και τον συντονισμό της ημερίδας έκανε ο Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και Μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο οποίος υποστήριξε με έμφαση την ανάγκη το ελληνικό κράτος να ηγηθεί του αγώνα διεκδίκησης, σε συνεργασία με τις Ενώσεις των Θυμάτων. Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ιερός αγώνας των θυμάτων και του ελληνικού λαού θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωσή του, χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς. Τέλος, έθεσε ευθέως το ερώτημα τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση για το Γερμανικό Ταμείο για το Μέλλον και το Γερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.


Στη συνέχεια οι δικηγόροι Βασίλης Κυριαζής και Γιώργος Μαγκούρας (πρώην και νυν Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις -ΠΕΔ) έκαναν αναδρομή στην πορεία του δικαστικού αγώνα από το 1995 έως σήμερα, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες και την αμφισβήτηση της προσπάθειάς τους στα «πέτρινα χρόνια». Παρουσίασαν δε τις θέσεις και προτάσεις της ΠΕΔ για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και απέκλεισαν κάθε είδους συμψηφισμό των γερμανικών αποζημιώσεων.
Κατόπιν ο Στέλιος Περράκης, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Αναπληρωτής Πρύτανη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ανέλυσε τη νομική φύση του ζητήματος, παρουσίασε τις πολιτικές και νομικές δυνατότητες του αγώνα διεκδίκησης, προέτεινε την ηθική πτυχή των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων. Ανέδειξε τα οφέλη από την παρέμβαση της Ελληνικής Δημοκρατίας στη δίκη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στην ιστορική τομή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας. Έδωσε έμφαση στις διαχρονικές ευθύνες του ελληνικού κράτους, σε σχέση με τη μη αποτελεσματική διεκδίκηση. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη άμεσης επίδοσης από την ελληνική κυβέρνηση πλήρους και τεκμηριωμένης ρηματικής διακοίνωσης. Τάχθηκε κατηγορηματικά κατά οποιουδήποτε συμψηφισμού. Στάθηκε στην ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής και αποφυγής μεμονωμένων και αποσπασματικών κινήσεων (π.χ. μαρτυρικών δήμων) τονίζοντας ότι η ευθύνη ανήκει πρωταρχικά στην ελληνική κυβέρνηση. Κατέληξε δε ότι μόνο με δικαιοσύνη θα επέλθει κάθαρση στην ανείπωτη τραγωδία της Κατοχής.
Τέλος, ο Αριστομένης Συγγελάκης, Μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, κατέδειξε τη διαλεκτική σχέση μεταξύ της ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, της ανάληψης της ιστορικής ευθύνης για τις γερμανικές θηριωδίες στην Ελλάδα και της πραγματικής συμφιλίωσης του γερμανικού και του ελληνικού λαού. «Η λήθη δεν φέρνει την πραγματική συμφιλίωση, Αντίθετα η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών μπορεί να ενώσει τους δύο λαούς επί τη βάσει των αρχών της δικαιοσύνης, της ισότητας και της δημοκρατίας». Ανέδειξε την αποπροσανατολιστική και προκλητικά αδιάλλακτη στάση των μεταπολεμικών γερμανικών κυβερνήσεων και την ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, που δεν διεκδίκησαν μεθοδικά και αποτελεσματικά τις γερμανικές οφειλές. Καταλήγοντας, καυτηρίασε την τακτική ορισμένων εγχώριων κύκλων να δίνουν άφεση αμαρτιών στη γερμανική κυβέρνηση, δίχως τη συγκατάθεση των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων και χωρίς η γερμανική Πολιτεία να έχει αναλάβει, ειλικρινώς και εμπράκτως, την ευθύνη της για τα φοβερά δεινά που προκάλεσε το Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα.
Αγωνιστικό χαιρετισμό απέστειλαν στους συμμετέχοντες ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο Στέφανος Ληναίος, γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής.
Μηνύματα απέστειλαν ο Κώστας Ήσυχος, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρος. Εκ μέρους του Δημάρχου κ. Γεωργίου Λαζουρά απηύθυνε χαιρετισμό ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτριος Χουλιάρας. Το λόγο επίσης έλαβαν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαβρύτων κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ηλίας Κακκαβάς, ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. Παναγιώτης Ρεκούτης, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δήμος Βαρβιτσιώτης, το Μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου κ. Δαμιανός Βασιλειάδης, καθώς και οι Φάνης Παπαγεωργίου, και Θεοδώρα Ερμείδη, μέλη της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Παρευρέθηκε επίσης ο Παναγιώτης Παππάς από τη μαρτυρική Μουσιωτίτσα. Ακολούθησε μακράς διάρκειας συζήτηση και εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα που ακολουθεί.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε από την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος ο Καθηγητής κ. Στέλιος Περράκης για την πολύτιμη συμβολή του στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Χαρίλαος Ερμείδης,
Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 

Καλάβρυτα, 15.4.2015
Εμείς οι συμμετέχοντες στην ημερίδα της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, των επανορθώσεων και της επιστροφής του κατοχικού δανείου και των πολιτιστικών θησαυρών. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τις ρητές δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων να προχωρήσουν αποφασιστικά στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και δηλώνουμε ότι επαγρυπνούμε για την τήρηση των δεσμεύσεών τους.
Απορρίπτουμε μεθοδεύσεις τύπου «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και «Ελληνογερμανικό ίδρυμα Νεολαίας» και ζητούμε από τη γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει εμπράκτως την ευθύνη της για τα φοβερά εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα. Αυτονοήτως θεωρούμε ότι η απόφαση του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων, με συντριπτική πλειοψηφία μάλιστα, που ελήφθη την 1η Σεπτεμβρίου 2014 στον Χορτιάτη δεσμεύει όλους τους δήμους. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι οι απαιτήσεις της χώρας μας, και ιδίως οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις των θυμάτων, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους συμψηφισμό.
Καλούμε όλους τους φορείς της διεκδίκησης να προχωρήσουν με ενότητα και αποφασιστικότητα στον ιερό αυτό αγώνα. Από κοινού με τον γερμανικό λαό αγωνιζόμαστε για Δικαιοσύνη ώστε να κλείσει, επιτέλους, η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής και να σταλεί και ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής στους όψιμους θιασώτες του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα, την Γερμανία και όλη την Ευρώπη.
Παραμένουμε προσηλωμένοι και ανυποχώρητοι στον αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση μέχρι την τελική δικαίωσή μας!
   ΕΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 
 






Δεν υπάρχουν σχόλια: