Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Οι προτάσεις της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος για τη συνεργασία με το Δημοτικό Μουσείο

     
    Ανοικτή επιστολή με τις προτάσεις της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, για την προοπτική συνεργασίας με το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, μας απέστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Χαρίλαος Ερμείδης.
 Πολλές από τις προτάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, χαρακτηρίζονται από πνεύμα συνεργασίας και ελπίζουμε να συζητηθούν κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων, κατά τη διάρκεια συζήτησης του 3ου θέματος του Δ.Σ. "Περί έγκρισης της υπ’ αριθμόν 16/29-5-2015 απόφασης του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου του Δήμου με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ» περί του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) αυτού".

Η επιστολή έχει ως εξής:
 
  
    Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ.
 
  Πρωτοφανής για τα Καλαβρυτινά δεδομένα μα και αξιέπαινη η πρόσκληση σας για συνεργασία όσων Καλαβρυτινών φορέων και ατόμων το επιθυμούν με το Δ.Μ.Κ.Ο.
Εάν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη πρόσκληση για συνεργασία προς την Ένωσή μας.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι υπάρχουν «πάρα πολλές Καλαβρυτινές δυνάμεις» ανεκμετάλλευτες και πιστεύουμε ότι αυτό διαπιστώνοντας και εσείς, προσκαλέσατε όλους εμάς για μια πρώτη συζήτηση και συνεργασία.
Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει και συνέχεια σε αυτή την πρόσκληση.

Πρώτη πρότασή μας είναι, αυτού του είδους οι συναντήσεις με τους φορείς και τα άτομα, να πραγματοποιούνται τουλάχιστον κάθε τρίμηνο για να υπάρξουν κάποια ικανά αποτελέσματα.
Οι προτάσεις αυτές μας είπατε ότι θα κατατεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιου του Καλλικρατικού Δήμου Καλαβρύτων.
Ευελπιστούμε να τις ακούσει και να τις εντάξει στις όποιες δράσεις του, γιατί με μεγάλη πικρία αναφερόμεθα ότι η συνεργασία του Δήμου με εμάς ( όχι η δική μας με τον Δήμο ) είναι σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω πολλών και διαφόρων αιτιών που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν.
Για την ιστορία καταγράφουμε ότι, θεωρούμε αδιανόητο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος του Μαρτυρικού Δήμου Καλαβρύτων να μην εκπροσωπούνται οι απόγονοι των θυμάτων δια του νομίμου οργάνου τους δηλαδή της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, με τακτικό και αναπληρωματικό μέλος, όπως επί σειρά πάρα πολλών ετών εγίνετο.
Αδιανόητος σ’ εμάς ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο Καλλικρατικός Δήμος Καλαβρύτων την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Συμφωνούμε απόλυτα με την ίδρυση του Ιστορικού Ερευνητικού Κέντρου το οποίο μπορεί κάλλιστα να φιλοξενηθεί στο κτήριο της πλατείας Πετμεζαίων μαζί με την βιβλιοθήκη, την Δημακοπούλειο όπως την έχουμε ονομάσει και η οποία είναι στην κυριολεξία «πεταγμένη» μετά από μια φιλοξενία της στο Δημοτικό Σχολείο, σε κάποια ανήλιαγη αίθουσα της κλειστής Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων.
Αυτός είναι ο «πολιτισμός» της νέας Δημοτικής Αρχής
Άμεσα πρέπει να πραγματοποιηθεί η ψηφιοποίηση του ιστορικού υλικού του Μουσείου. Δεν πρέπει να περιμένετε να το εντάξετε σε κάποιο άλλο «πακέτο ψηφιοποίησης», όπως ελέχθη.
Πρέπει ( έπρεπε) να γίνει τώρα (χθες) αυτόνομα και να δοθεί προς ανάγνωση και μελέτη σε τόσους και τόσους ενδιαφερόμενους οι οποίοι έρχονται στα Καλάβρυτα και φεύγουν χωρίς να έχουν πρόσβαση, εδώ και πολλά χρόνια, σε αυτό το σπουδαίο ιστορικό υλικό.
Να γίνει προϋπολογισμός μόνο για την ψηφιοποίηση του Ιστορικού αρχείου του Μουσείου που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι «θαμμένο» στα υπόγεια του Μουσείου και να ζητηθεί χρηματοδότηση από τους Καλαβρυτινούς σε όλο τον κόσμο.
Μπορεί και πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα.
Πρέπει να ορισθεί μια επιτροπή με μέλη από το Δ.Μ.Κ.Ο την ΕΘΚΟ και όποιον άλλο φορέα κρίνετε, η οποία θα ασχοληθεί διαχρονικά με την αναλυτική (επί τέλους) καταγραφή των εκτελεσθέντων στη ράχη του Καπή και σε όλη την περιφέρεια από τους Γερμανούς Ναζί και τους άλλους κατακτητές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έως ότου βρεθούν όλοι οι εκτελεσθέντες και κλείσει τελικά ο κατάλογος ο οποίος είναι ανοιχτός από τις 13-12-1943 έως και σήμερα.
Πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία μεταξύ Δ.Μ.Κ.Ο και ΕΘΚΟ και σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.
Η ενοποίηση των χώρων Μουσείου – Νεκροταφείου- Τόπου Εκτέλεσης έχει αποφασισθεί από πάρα πολλές συσκέψεις Δημοτικών Συμβουλίων αλλά οι Δημοτικοί παράγοντες δεν έχουν ασχοληθεί όσο πρέπει με αυτό το θέμα.
Επίσης έχει αποφασισθεί και δεσμευθεί το Δημοτικό Συμβούλιο επί εποχής Παπαδόπουλου να χαρακτηρισθεί ως ιστορικό το νεκροταφείο των Καλαβρύτων με ότι σχετικό συνεπάγεται αλλά ο Παπαδόπουλος για άλλη μια φορά αθέτησε τον λόγο που είχε δώσει ενώπιον όλων υμών και είχε κάνει τρείς επεκτάσεις εξυπηρετώντας πιθανότατα πελατειακές σχέσεις.
Πρέπει ο Δήμος να ορίσει αλλού να γίνει νέο νεκροταφείο και να προκηρύξει αύριο διαγωνισμό για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ορισμού του ήδη υπάρχοντος νεκροταφείου ως ιστορικό.
Επίσης πρέπει να προωθήσει νέα μελέτη ανάπλασης, αναβάθμισης του τόπου εκτέλεσης και ιδιαίτερα πρέπει να προχωρήσει και να υλοποιήσει παλιά πρόταση ώστε ο δρόμος που περνάει τώρα μπροστά από τον τόπο εκτέλεσης, να μεταφερθεί περιφερειακά γύρω από την γαϊδουρόραχη και όλος ο χώρος να οριοθετηθεί ως «τόπος εκτέλεσης».
Από ότι γνωρίζουμε από μαρτυρίες παλαιών Καλαβρυτινών, ο χώρος που είναι τώρα χώρος στάθμευσης, έχει κόκκαλα εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών.
Συμφωνούμε με τις γενικές προτάσεις που μας έχετε δώσει στο ενημερωτικό έντυπο απλά συμπληρώνουμε μερικές δικές μας και εστιάζουμε σε κάποιες από αυτές προσπαθώντας να μην τις επαναλαμβάνουμε.
Παρά τις δεσμεύσεις και του τωρινού Δημάρχου για ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων έκτος από κάποιες δημοτικές ανακοινώσεις του στυλ ότι « δεν απεμπολούμε , δεν συμψηφίζουμε κ.τ.λ. τις αποζημιώσεις» απολύτως τίποτα δεν έχει γίνει από την Δημοτική αρχή στο να ενημερώσει την Καλαβρυτινή κοινωνία στο τόσο σοβαρό θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και γενικά των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Από την άλλη μεριά δίνει «γη και ύδωρ στους Γερμανούς» παίρνοντας χρήματα από το Γερμανικό ταμείο χωρίς να ενημερώνει κανέναν τι υπογράφει και τι δίνει στους Γερμανούς για να πάρει αυτά τα χρήματα.
Σε αυτό το σημείο αναφερόμαστε στην μουσειολογική μελέτη της οποίας θέλουμε αντίγραφο για να συμπληρώσουμε τις προτάσεις μας και τις παρατηρήσεις μας.
Μία από αυτές είναι η προσβλητική για μας παρουσία της Φασιστικής σημαίας στην τελευταία αίθουσα σε περίοπτη θέση ( παρά τα όσα προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι κάτω πεταγμένη στο δάπεδο κ.τ.λ.) εκεί που είναι οι φωτογραφίες και τα ονόματα των εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών Μαρτύρων.
Ποτέ κανένας δεν μας έχει αιτιολογήσει ποιοι ήσαν αυτοί οι «μεγάλοι μουσειολόγοι» που έκαναν αυτή την επιλογή, χωρίς να ρωτήσουν τι αισθάνονται οι απόγονοι των θυμάτων γι’ αυτή τους την ενέργεια.
Συμβολική και αυθόρμητη η πράξη του Ρώσου αξιωματούχου του ναυτικού, κατά την επίσκεψή τους πρόσφατα στα Καλάβρυτα που αποτυπώνει και τις δικές μας σκέψεις, το να «ανέβει» και να «πατήσει» την φασιστική σημαία που βρίσκεται «προκλητικά» στην τελευταία αίθουσα του Δ.Μ.Κ.Ο.
Δεκάδες οι επιθέσεις εναντίων μας πολιτών και επισκεπτών ( εύλογα για μας ) για την τοποθέτηση της φασιστικής σημαίας σε «περίοπτη κατά πολλούς θέση εντός του μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος νομίζοντας (δικαίως) ότι έχουμε λόγο παρέμβασης και μη γνωρίζοντας ότι η Δημοτική αρχή του Καλλικρατικού Δήμου μας έχει «αποφασίζοντας και διατάζοντας» εκτός Διοικητικού Συμβουλίου «από το σπίτι των ηρώων μας». Και όχι μόνο αυτό αλλά «μας απαγόρευσε» και να συμμετέχουμε στις πρόσφατες εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται προς τιμή των εκτελεσθέντων προγόνων μας…….
Στην πρόταση για προστασία και αποκατάσταση της ιερότητας του χώρου της εκτέλεσης είμαστε αυτοί που καταγγείλαμε πολλάκις προς κάθε αρμόδιο και στον τότε παρευρεθέντα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τις προκλητικά ανεγειρόμενες οικοδομές και όχι μόνο. Είναι στους σκοπούς του καταστατικού μας η προστασία του τόπου της εκτέλεσης και ζητάμε να είμαστε στην όποια επιτροπή συσταθεί για την προστασία και αποκατάσταση του τόπου εκτέλεσης των Καλαβρυτινών προγόνων μας.
Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήσαμε ημερίδα με θέμα τις Γερμανικές αποζημιώσεις η οποία κατά κοινή ομολογία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία.
Προτείνουμε σε συνεργασία με το Δ.Μ.Κ.Ο. το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ να και άλλους επιλεγμένους συνδιοργανωτές-υποστηρικτές να πραγματοποιήσουμε Πανελλαδικό συνέδριο για τις Γερμανικές αποζημιώσεις το 2016 καλώντας και απόδημους Καλαβρυτινούς να συμμετέχουν και να ενημερωθούν.
Εμείς ετοιμαζόμαστε.
Επίσης προτείνουμε στο Δ.Σ. του Δ.Μ.Κ.Ο. σε συνεργασία με την ΕΘΚΟ και όποιο άλλο φορές Καλαβρυτινό θελήσει, να καθιερώσουμε και να γιορτάζουμε στα Καλάβρυτα την μέρα της Εθνικής Αντίστασης που επίσημα έχει καθιερωθεί από το Ελληνικό κράτος και εορτάζεται στις 25 Νοέμβρη κάθε χρόνο.
Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι καταγγέλλουμε την απόφαση του Καλλικρατικού Δήμου Καλαβρύτων για συνεργασία με τους Γερμανούς στο Γερμανικό ταμείο και στο ίδρυμα για την νεολαία.
Είναι προσβλητικό για τα Καλάβρυτα και εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, είναι δε «ο Δούρειος Ίππος» για την άλωση από τους Γερμανούς των Μαρτυρικών Πόλεων. Κύριοι υπεύθυνοι, η Δημοτική παράταξη Λαζουρά η οποία στην συντριπτική της πλειοψηφία δεν έχει εκτελεσθέντες προγόνους και αποφασίζει «κατά το δοκούν» χωρίς να σέβεται τα ιερά και τα όσια της Ιστορικής και Μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων.
Είναι προσβλητικό την στιγμή που το επίσημο Γερμανικό κράτος μας κοροϊδεύει και δεν δίνει στους απογόνους των θυμάτων τις οφειλόμενες αποζημιώσεις κάποιοι να συνδιαλέγονται, να πίνουν και να τρώνε, κάνοντας και τα απαραίτητα πληρωμένα ταξίδια τους στο εξωτερικό με τους Γερμανούς.
Δηλώνουμε ότι θα γίνει σύρραξη στα Καλάβρυτα αν κάποια νοσηρή φαντασία κάνει έστω σκέψη, όχι πρόταση, για χρηματοδότηση του Δ.Μ.Κ.Ο. ή κάποιων δράσεών του από το Γερμανικό ταμείο το οποίο επαναλαμβάνουμε εξυπηρετεί καθαρά Γερμανικά συμφέροντα.
Πιστεύουμε ότι το Δ.Μ.Κ.Ο. καθώς και οι Καλαβρυτινοί Σύλλογοι και Ενώσεις έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν θέση σε τέτοιου είδους σοβαρότατα θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων τους και όχι μόνο.
Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε επίσης για να είστε γνώστες και να λάβετε θέση επί του θέματος, το οποίο ετέθη σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων ότι «υπάρχει σκέψη από τους Γερμανούς να φτιάξουν στου Μαγέρου μνημείο».
Το καταγράφουμε απλά για την ιστορία και για να είμαστε, είσαστε εν εγργηγόρσει.
Θέλουμε να ενημερώσουμε ότι η μέχρι σήμερα επικοινωνία και συνεργασία της ΕΘΚΟ με τον Πρόεδρο του Δ.Μ.Κ.Ο. κύριο Χρίστο Φωτεινόπουλο ήταν εποικοδομητική και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Ευελπιστούμε ότι η συνεργασία μας θα συνεχισθεί σε υψηλότερο επίπεδο.
Επιφυλασσόμεθα στο να κάνουμε στη συνέχεια και άλλες προτάσεις, αφού λάβουμε και την Μουσειολογική μελέτη του Δ.Μ.Κ.Ο. στην βάση της καλής συνεργασίας της ΕΘΚΟ και του Δ.Μ.Κ.Ο.
 
 
Με όλη μου την εκτίμηση.
 
Χαρίλαος Ηλία Ερμείδης
 
Πρόεδρος
Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος,
εκλεγμένο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα
και εκπρόσωπός του για τα Καλάβρυτα και την ευρύτερη περιοχή.
 
Τηλ. επικ. 6946.17.58.53. E-mail: xarilaosermeidis@gmail.com-
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: