Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Κυριακή 15 Απριλίου 2018

«Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους»


   Την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, 17.30-20.30, στην Παλαιά Βουλή, θα πραγματοποιηθεί μία σημαντική ημερίδα με θέμα «Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους».
   Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που διοργανώνουν την ημερίδα, αναφέρουν ότι: «ενώνουμε τις δυνάμεις μας στο πλαίσιο του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η επιστροφή στην Ελλάδα των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί και λεηλατηθεί, καθώς και η αποκατάσταση των καταστροφών στα πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας που υπέστησαν ζημιές κατά την περίοδο της Κατοχής.
   Εν όψει της γερμανικής εισβολής, αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι στα μουσεία της χώρας μας προχώρησαν με αυτοθυσία στην «απόκρυψη» σημαντικών αρχαιοτήτων των μεγάλων μουσείων, γεγονός που συντέλεσε στη διάσωσή τους.
Ωστόσο, χιλιάδες ευρήματα απ’ όλη την Ελλάδα δεν έγινε δυνατό να διασωθούν από την αρπακτική διάθεση των στρατευμάτων κατοχής και εκλάπησαν μεθοδικά από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και μέσω μιας σειράς παράνομων ανασκαφών. Τα ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστικά αγαθά μεταφέρθηκαν παρανόμως εκτός Ελλάδας και σήμερα βρίσκονται στην Γερμανία και αλλού.
   Πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μία από τις πλέον κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Η συνέχιση, δε, της παράνομης παρακράτησης και η μη επιστροφή τους στην Ελλάδα, τη χώρα-νόμιμο δικαιούχο τους, αποτελεί στίγμα για τη μεταπολεμική, δημοκρατική, Γερμανία.
   Ευλόγως, λοιπόν, αξιώνουμε την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα όλων των αρχαιολογικών και πολιτιστικών αγαθών που εκλάπησαν και λεηλατήθηκαν καθώς και την αποκατάσταση των καταστροφών στα πολιτιστικά μνημεία της χώρας μας που υπέστησαν ζημιές κατά την περίοδο της Κατοχής».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
17.30-18.00: Προσέλευση
18.00-18.30: Χαιρετισμοί
18.30-18.40: Προβολή οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού
18.40-20.10: Εισηγήσεις
20.10-20.30 Συζήτηση
Στην ημερίδα συμμετέχουν ο Μανώλης Γλέζος, με ομιλία σχετικά με την «έννοια της λεηλασίας από το Γ' Ράιχ» και ο σκηνοθέτης και αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Βασίλης Κοσμόπουλος με θέμα ομιλίας «Η λεηλασία πολιτιστικών αγαθών από το Γ' Ράιχ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: η περίπτωση της κατεχόμενης Ελλάδας». Η αρχαιολόγος της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ, Ελένη Πιπέλια, θα μιλήσει για τα «Λάφυρα πολέμου από την Κατοχή: ένα κεφάλαιο που παραμένει ανοικτό». Η αρχαιολόγος-μουσειολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Ελευθερία Ακριβοπούλου, θα αναπτύξει το θέμα «Αρχαία εν κινδύνω στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής». Τέλος, ο αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Εν μέσω της μαινομένης καταιγίδος… Η τύχη των κρητικών αρχαιοτήτων τα χρόνια της Γερμανοϊταλικής Κατοχής (1941-1945)».
Την ημερίδα θα συντονίσει ο δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, συγγραμματέας ΣΕ Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.


Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι διοργανωτές τονίζουν ότι: «Η επιστροφή στην Ελλάδα των αρχαιοτήτων και των άλλων πολιτιστικών αγαθών που έχουν κλαπεί και λεηλατηθεί κατά την περίοδο της Κατοχής αποτελεί ευθύνη όλων μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: