Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Το Xωριό Κερπινή


Το Xωριό Κερπινή ΚαλαβρύτωνΗ ιστορική, πανέμορφη και γραφική Κερπινή , βρίσκεται απέναντι από το Χελμό,σε υψόμετρο 1070 μέτρων βόρεια των Καλαβρύτων από τα οποία και απέχει 10 χλμ.
Ένα Χωριό υπερήφανο για την ομορφιά του και την Ιστορία του.
Με την ονομασία Κερπινή πορεύεται από τα βάθη των αιώνων. Ο επιθεωρητής Δημ. Εκπ/σεως Βασ. Παπαγεωργίου γράφει για την Κερπινή :’’Εις διάφορα Ιστορικά βιβλία έτυχε να συναντήσω ότι η Ιστορική κωμόπολις Κερπινή πήρε το όνομα της από το Βαρώνο της Βοστίτσας De Little de Cherpigny (Τσερπινί)

 


Κερπινή Καλαβρύτων:Η γη των γενναίων…


Η Κερπινή είναι ένα πανέμορφο ,γραφικό και ξεχωριστό χωριό ,με πλούσια ιστορική διαδρομή και παράδοση .
Οι φυσικές χάρες του χωριού, η αμφιθεατρική και μεσημβρινή του θέση ,το υπέροχο και υγιεινό του κλίμα ,το κατάφυτο της περιοχής ,το φως και το χρώμα του τοπίου αλλά και η ζεστή φιλοξενία και η καλοσύνη των κατοίκων του, μαγεύουν και συγκινούν.
Απαράμιλλες ομορφιές που δεν έσβησε ο χρόνος και που πολλοί ύμνησαν με τη γλαφυρή γραφή τους, όπως ο συγγραφέας Δημήτρης Τσιλλύρας:
«Η Κερπινή» γράφει «Κεῖται εἰς ὓψος 1.100 μ. καί 1 ½ ὣρας πρός Β. τῶν Καλαβρύτων, μέ πλῆθος καρυδιῶν,μουριῶν, κορομηλιῶν κ.λπ ,μέ τά ὀλίγα ἀλλά δροσερά νερά της, μέ τό ρομαντικόν της Κεφαλόβρυσον, πού συγκεντρώνει πλῆθος παραθεριστῶν, ὡς καί τό μυθικόν βουνόν της, ὅπου ἐφόνευσεν ὁ ῾Ηρακλῆς,εἰς θέσιν Μουρνίτσι, τήν Κερυνῖτιν ἔλαφον. Τό χωρίον αὐτό ἅμα τῆ Ἀνατολῆ τοῦ ἡλίου καλημερίζει ἐκ τῶν πρώτων τόν πάντοτε σχεδόν χιονοστιβῆ Χελμόν καί τό ἱστορικόν Βραχνί».

Χρήσιμα

Σύντομες Πληροφορίες
Πώς θα φτάσετε
βλέπε Χάρτες
Πληθυσμός (απογραφή 2001)
207 άτομα
Υψόμετρο
1070 μ.
Απόσταση από Καλάβρυτα
10 Χμ.
Απόσταση από Αθήνα
198 Χμ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: