Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Σαν Σήμερα :28 Μαΐου 585 π.Χ. Έκλειψης Ηλίου

 
ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

       Την προέβλεψε ο Θαλής ο Μιλήσιος (6ος  αιών π.χ.), ο θεωρούμενος ως ο πατήρ της Επιστήμης, και ιδρυτής της Φυσικής Φιλοσοφίας.
   Συμπεριελήφθη στους 7 μεγάλους Σοφούς, όχι για την επιστημοσύνη του, αλλά για το ήταν καλός Νομοθέτης. Για τον ίδιο λόγο ονομάστηκαν Σοφοί και οι άλλοι 6. Τότε Σοφός ήταν αυτός που είχε την ικανότητα του νομοθετεν, να ρυθμίζει δηλαδή τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ενώ άλλοι μεγαλύτεροι σοφοί, που δεν ήταν νομοθέτες όπως ο Σωκράτης, δεν ονομάστηκαν Σοφοί αλλά Φιλόσοφοι.
   Ως ο πρώτος Νομοθέτης μπορεί να θεωρηθεί και ο ιδρυτής της Δημοκρατίας. Συμβούλευσε τους Ίωνες να δημιουργήσουν κοινό βουλευτήριο, το οποίο θα αναλάμβανε τις υποθέσεις των πόλεων της Ιωνίας. 
    Ένα άλλο επιστημονικό επίτευγμα του Θαλή ήταν, όπως έλεγαν, ότι κατόρθωσε να μετρήσει το ύψος μιας πυραμίδος στην Αίγυπτο από τη σκιά της, και έτσι εισήγαγε την Επιστήμη της Γεωμετρίας στην Ελλάδα.
   Αλλά υπάρχει και η αστεία πλευρά του. Όπως διηγείται ο Πλάτων, ο Θαλής συνήθιζε να περπατάει με το κεφάλι ψηλά παρατηρώντας τα αστέρια, και μια μέρα έπεσε σε ένα ξεροπήγαδο. Μια δούλα από τη Θράκη που τον είδε, τον πείραξε και του είπε ότι προσπαθεί να μάθει τι γίνεται στον ουρανό και δεν βλέπει τι γίνεται κάτω από τα πόδια του.
   Ο Θαλής ήταν φτωχός και γι’ αυτό οι άλλοι τον πείραζαν, ότι για να ασχολείται με τη Φιλοσοφία δεν έκανε λεφτά. Τότε ο Θαλής υπολόγισε με τις αστρολογικές γνώσεις που είχε, ότι την επόμενη χρονιά θα είχε πλούσια σοδειά λαδιού. Αγόρασε όλα τα ελαιοτριβεία της Χίου και της Μιλήτου.  Πράγματι την άλλη χρονιά η σοδειά ήταν πολύ μεγάλη. Οι ελαιοπαραγωγοί χρειάστηκαν τα ελαιοτριβεία, και ο Θαλής τους τα νοίκιασε ακριβά. Έτσι έβγαλε πολλά λεφτά, και απέδειξε σε αυτούς που τον κορόιδευαν ότι αν ο Φιλόσοφος δεν έχει λεφτά, είναι διότι δεν θέλει να ασχολείται με τέτοια ευτελή πράγματα.
   Αλλά ο Θαλής είπε και μερικές σαχλαμάρες επιστημονικώς.
1)      Ότι η Γή δεν πέφτει διότι επιπλέει στο νερό, όπως το πλοίο. Με αυτό το λάθος του όμως ο Θαλής εισήγαγε στην φιλοσοφία την θεωρία της «αναλογίας». Αναλογία είναι η σχέση ομοιότητας μεταξύ δύο πραγμάτων ως προς ένα κοινό χαρακτηριστικό τους.
2)      Ότι ο μαγνήτης έχει ψυχή.
3)      Ένα ερώτημα που είχαν οι Έλληνες ήταν γιατί τα ποτάμια στην Ελλάδα ξεχειλίζουν τον χειμώνα, ενώ ο Νείλος πλημυρίζει το καλοκαίρι. Δεν ήξεραν ότι ο Νείλος πηγάζει από τα υψίπεδα της Αβησσυνίας όπου εκεί βρέχει το καλοκαίρι. Ανέθεσαν στον Θαλή να λύσει το πρόβλημα. Εκείνος είπε ότι τον χειμώνα φυσάνε βόρειοι άνεμοι και σπρώχνουν το νερό του Νείλου προς τα πάνω. Το καλοκαίρι φυσάνε νότιοι άνεμοι και σπρώχνουν τα νερά προς τα κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: