ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
ΣΑΒΑΒΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Χώρος Διεξαγωγής: Αρχοντικό Παλαιολογίνας- ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
19:15-19:30
Προσέλευση Κοινού
Προεδρείο: Φιλντίσης
Παναγιώτης,Χατζηκωντή Όλγα
19:30-20:00
Θεοδοσίου Ευστράτιος, Καθηγητής Αστροφυσικής
Θέμα:«
Αρίσταρχος ο Σάμιος-Ο πρώτος ηλιοκεντριστής»
20:00-20:30
Νιάρχος Παναγιώτης,
Καθηγητής Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ
Θέμα: «Αστρονομικές
παρατηρήσεις από τη Γη και το Διάστημα»
20:30-21:00
Χάντζιος Παναγιώτης, Κύριος
Ερευνητής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ
Θέμα: «Από
το Χελμό
στο Σύμπαν»
21:00-21:30
Ερωτήσεις
21:30 Λήξη Eκδήλωσης
|
Αφιέρωμα στον "ΑΡΙΣΤΑΡΧΟ" στο Χελμό,το
Σε μια από τις ψηλότερες κορυφές του όρου Χελμός, στην τοποθεσία Νεραϊδοράχη, η ιστορία και οι θρύλοι του «μυθικού βουνού» της Πελοποννήσου συναντούν τ' αστέρια.
Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο σκοτεινές περιοχές της Ευρώπης. Τα γύρω βουνά κρύβουν τα φώτα των κοντινών πόλεων, διευκολύνοντας τον ακούραστο παρατηρητή του σύμπαντος που στέκει αγέρωχος στα 2.340 μέτρα. Ο λόγος για τον «Αρίσταρχο», το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο που εγκαταστάθηκε στο Αστεροσκοπείο Χελμού πριν από μία περίπου δεκαετία, με σκοπό να δώσει ώθηση στην ελληνική αστροφυσική.
Ο «Αρίσταρχος» είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στη χώρα μας και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη, με διάμετρο κατόπτρου 2,30 μέτρα, ύψος 8,40 μέτρα και βάρος 34 τόνους. Έχει πάρει το όνομά του από τον Αρίσταρχο τον Σάμιο, τον γνωστό αστρονόμο της αρχαιότητας, ο οποίος πρώτος διατύπωσε ότι το κέντρο του τότε γνωστού σύμπαντος ήταν ο ήλιος και όχι η Γη, όπως υποστήριζε η τότε επικρατούσα άποψη. Θεωρείται από τα πιο προηγμένα οπτικά τηλεσκόπια, με μεγάλη ακρίβεια στόχευσης και δυνατότητα γρήγορης εναλλαγής. Ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και μπορεί μάλιστα να κάνει μετρήσεις και παρατηρήσεις τηλεχειριζόμενο από την πρωτεύουσα