Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Χιονoδρομικό Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019

Εορτασμός των 192 χρόνων από τη νικηφόρα Μάχη του Μεγάλου ΣπηλαίουΗ Παγκαλαβρυτινή Ένωση, σε συνεργασία με τον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο Π. Ιερώνυμο Κάρμα και την Μοναστική Κοινότητα της Ιστορικής Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, υπό την αιγίδα και τη στήριξη του δήμου Καλαβρύτων, εορτάζει και τιμά το Σάββατο, 22 Ιουνίου, την επέτειο της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά και της στρατιάς του, η οποία διεξήχθη την 24η Ιουνίου 1827 και υπήρξε νικηφόρα για τους Έλληνες, αναπτερώνοντας το ηθικό των Αγωνιστών απέναντι στον μέχρι τότε ανίκητο Ιμπραήμ και ήταν καθοριστική για την ολοκλήρωση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους από την τετρακοσιόχρονη δουλεία.

Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων έχει ως εξής:


  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥΙερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου (6μ.μ. – 7μ.μ.): Η Ακολουθία τού Εσπερινού των Αρματωμένων στο Καθολικό της Ιεράς Μονής με παρόντες αρματωμένους φουστανελοφόρους, δίνοντας την εικόνα της ευλογίας των αρμάτων των Αγωνιστών που έγινε παραμονή της Ιστορικής Μάχης του μεγάλου Σπηλαίου το 1827

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ
Μέρος πρώτο 
9π.μ. – 9.15 π.μ.: Γενική προσέλευση επισήμων και κόσμου
10.15π.μ.: Ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, στον ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
10.20π.μ.: Παρουσίαση του ομιλητή από τον Πρόεδρο Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριο Βαρβιτσιώτη
10.25π.μ.: Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον παλαίμαχο δημοσιογράφο κ. Ιωάννη Αγαπητό με θέμα «Οι λεβέντες των καλαβρυτινών βουνών» 
10.45π.μ.: Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και εκπροσώπων Αρχών 
10.50π.μ.: Προσφορά φιλεμάτων στον χώρο υποδοχής της Ιεράς Μονής με την ευγενή χορηγία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτου Ιερωνύμου και της Μοναστικής Κοινότητας
Μέρος δεύτερο
11.15π.μ.: Προσέλευση επισήμων στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής όπου και θα ακολουθήσει η αναπαράσταση
11.25π.μ.: Βράβευση απογόνων Αγωνιστών του 1821 – Απονομή βραβείων Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής 2019
11.40π.μ.: Αναπαράσταση της προετοιμασίας και της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ, από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως
12.20μ.μ.: Τιμητική διέλευση οργανωμένων τμημάτων αρματωμένων φουστανελοφόρων και ιππικού από τους συμμετέχοντες συλλόγους 
12.35μ.μ.: Τιμητική απόδοση χορευτικών τμημάτων από χορευτικές ομάδες Καλαβρυτινών και άλλων συλλόγων
1μ.μ.: Παράθεση κοινού γεύματος στο «Grand Sallet»

Μέρος τρίτο
7μ.μ.: Η παρέλαση των αρματωμένων (θα ξεκινήσει από τον ιστορικό σταθμό τού Οδοντωτού και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων)
8μ.μ.: Παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων και η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τραγούδια και χορούς από τους Ομίλους Αρματωμένων και τα χορευτικά συγκροτήματα 


  • Ιστορικό της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου στις 24 Ιουνίου 1827Του  ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ 

  Στον τοίχο του παλαιού Ναού της Αγ. Λαύρας υπήρχαν 2 επιγραφές:
     1.   Επέρασεν ο Ιμπραήμ πασάς από τα Καλάβρυτα, λεηλατών και αιχμαλωτίζων, και κατέκαυσε την Αγίαν Λαύραν ο μερχαμετσής Τούρκος.  (4 Μαΐου 1826)

    2.      Πάλιν επέρασεν ο επάρατος και έκαμεν ημέρας 9 εις Ξηρόκαμπον και ηφάνισε τότε πολλούς. (4 Ιουνίου 1827)

  Τον Ιούνιο 1827 ο Ιμπραήμ ξεκίνησε από την Πάτρα, με κατεύθυνση προς τα Καλάβρυτα.
   Πλήθος γυναικόπαιδα κατέφυγαν στο μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου. Οι οπλαρχηγοί Β. και Ν. Πετμεζάς με 600 πολεμιστές, βοηθούμενοι από πολλούς ενόπλους Μοναχούς, κατέλαβαν θέσεις γύρω από τη Μονή. Μέσα στη Μονή μοναχοί, γυναίκες και παιδιά προσεύχονταν για τη σωτηρία του Έθνους.
   Ο Ιμπραήμ στράφηκε προς το Μέγα Σπήλαιο. Δεν πήγε από το φαράγγι του Βουραϊκού, διότι εφοβείτο μήπως εγκλωβιστεί, όπως ο Δράμαλης στα Δερβενάκια. Ανέβηκε την πλαγιά προς το Σταύριον όρος. (Αη-Γιάννη το λένε στους Ρωγούς).
   Κατά την παράδοση ο Ιμπραήμ στρατοπέδευσε λίγα χιλιόμετρα κάτω από την Κερπινή. Εκεί έσκαψε προς αναζήτηση νερού. Μια πηγή που μέχρι και σήμερα λέγεται «του Ιμπραήμ η βρύση».
   Ο Ιμπραήμ πέρασε στην ανατολική πλευρά του Αη-Γιάννη και στρατοπέδευσε απέναντι από το Μέγα Σπήλαιο. Περίπου στην άνω Ζαχλωρού. Πριν διατάξει επίθεση, έστειλε ένα γράμμα και ζητούσε την υποταγή του Μοναστηριού.
   Ο ηγούμενος Δαμασκηνός έστειλε την απάντηση: «... ημείς να προσκυνήσωμεν είναι αδύνατον διότι είμεθα ωρκισμένοι ή να ελευθερωθώμεν ή να αποθάνωμεν ...». Ένα από τα πολλά «Μολών Λαβέ» της Ελληνικής Ιστορίας. (Το πλήρες κείμενο της απάντησης μπορείτε να το διαβάσετε στο Μέγα Σπήλαιο, στον τοίχο του 1ου ορόφου).
   Ο Ιμπραήμ διέταξε επίθεση και την διεύθυνε ο ίδιος. Τα κανόνια βροντούσαν και από τις δύο πλευρές. Η μάχη κράτησε από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά το Σπήλαιο έμενε όρθιο.
 Εξακόσια πενήντα άψυχα εχθρικά κουφάρια γέμισαν τις απόκρυμνες πλαγιές της μονής, ενώ από τους Έλληνες σκοτώθηκε μόνο ο  Ανδρέας Σαρδελιάνος από την Κερπινή και τραυματίσθηκαν τρεις άλλοι.  
   Ο Ιμπραήμ απελπισμένος και βλέποντας τα απόκρημνα βουνά – δεν είχε ξαναδεί τέτοια στην Αίγυπτο - φοβήθηκε επίθεση των Ελλήνων από τα πλάγια τη νύκτα, και διέταξε γενική υποχώρηση. Όλοι τους ντροπιασμένοι έφυγαν για τα Καλάβρυτα.
   Στο Σπήλαιο, όλη τη νύκτα, βροντούσαν τα κανόνια και ηχούσαν οι καμπάνες που σήμαιναν τη Νίκη. Μέσα στη Μονή ηχούσε το «Τ  περμάχω Στρατηγ τά νικητήρια...».

* Την ιστορία αυτή, και άλλα πατριωτικά κείμενα, μπορείτε να τα διαβάσετε στο Αναγνωστικό της ΣΤ΄ Δημοτικού του Σχολικού Έτους 1955-1956. 
   Με αυτά μεγαλώσαμε εμείς...


Δεν υπάρχουν σχόλια :