Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Παραλειπόμενα από την Επανάστασης του 1821.

Μια λεπτομέρεια... με μεγάλη σημασία για τον Αγώνα.

               
    Από την «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης» του 1821 του μεγάλου Ιστορικού  Σπυρίδωνος Τρικούπη, αξιολογούμε κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες πιστεύουμε ότι έπαιξαν  κατά θείαν Πρόνοια, πολύ μεγάλο ρόλο στην αίσια έκβαση του Αγώνα.   Ιδιαίτερα  στα χρόνια της προετοιμασίας της Ελληνικής επανάστασης.

Ας δούμε τι μας γράφει ο Τρικούπης στις σημειώσεις του έργου του για τον τρόπο μύησης του Παλαιών Πατρών Γερμανού στη Φιλική Εταιρεία το 1818:

                                                                                                                                    Σπύρος Γκρίντζος   

       «Επειδή πολλοί απορούν πώς ήταν δυνατόν άνθρωποι φρόνιμοι και με μεγάλες θέσεις στην Ελλάδα, όπως ο Παλαιών Πατρών, ο Ανδρέας Ζαΐμης, ο Πανούτσος Νοταράς, ο Ανδρέας Λόντος και άλλοι, να δεχτούν την Εταιρεία χωρίς να κάνουν την παραμικρή έρευνα, αναφέρω αυτά που έχω ακούσει. Ο Καρυτινός Αντώνης Πελοπίδας στάλθηκε το 1818 από τους εταίρους της Κωνσταντινούπολης ως κατηχητής στην Πελοπόννησο, όπου ορισμένοι από αυτούς γνώριζαν τον Παλαιών Πατρών και τον πρόκριτο της ίδιας πόλης Ανδρέα Καλαμογδάρτη. Ο Πελοπίδας φανέρωσε πρώτα στον Καλαμογδάρτη το σκοπό της αποστολής του, αλλά δεν τον βρήκε πρόθυμο και στράφηκε στον Παλαιών Πατρών που, μολονότι συνετός και έμπειρος, δέχτηκε με προθυμία την πρόταση. 
    Ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτό ήταν ότι πριν από μερικές ημέρες είχε λάβει ένα πολύ κολακευτικό γράμμα από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ο οποίος βρισκόταν στην Πίζα της Τοσκάνης ακολουθώντας τον άρχοντα Καρατσά που ήταν φυγάς από τη Βλαχία.
   Ό Μαυροκορδάτος του έγραφε ότι έλπιζε κάποια μέρα να αξιωθεί να φιλήσει το χέρι του για το καλό της Ελλάδας. Επειδή ο Παλαιών Πατρών δεν είχε καμιά σχέση με τον Μαυροκορδάτο, ούτε προσωπική ούτε με αλληλογραφία, το απροσδόκητο και αινιγματικό γράμμα τον έκανε να απορήσει πώς ήταν δυνατό ένας φυγάς να ελπίζει να φιλήσει το χέρι του, ενώ η μετάβαση του ίδιου στην Ιταλία ήταν εντελώς απίθανη.
   Ιδιαίτερα μυστηριώδης του φαινόταν η φράση «για το καλό της Ελλάδας». Έτσι, μόλις άκουσε την πρόταση του Πελοπίδα, νόμισε ότι βρήκε τη λύση του μυστηρίου.
   Υποθέτοντας λοιπόν, ότι οι σημαντικότεροι και φρονιμότεροι άνδρες του έθνους ήταν μέλη της Εταιρείας, δέχτηκε πρόθυμα την πρόταση και κατατάχτηκε ως ιερέας στις τάξεις των Φιλικών. Πρότεινε μάλιστα στον Πελοπίδα να μην κατηχήσει άλλους στην Πάτρα, ώστε να διαλέξει ο ίδιος τους πιο άξιους, και του ζήτησε να πάει στη Βοστίτσα (Αίγιο) για να κατηχήσει εκεί τον προεστό Ανδρέα Λόντο.
   Έτσι κι έγινε.
   Ο Λόντος κατηχήθηκε στην Εταιρεία και ακολούθησαν οι Νοταράδες, οι Ζαΐμηδες και άλλοι….»

   Σημείωση 1:

      Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο οποίος έστειλε την επιστολή, ευρισκόμενος στην Πίζα της Ιταλίας  ανήκε  σε μια μικρή ομάδα ρομαντικών στοχαστών και διανοουμένων, γνωστοί με το όνομα "Ο Κύκλος της Πίζας" οι  οποίοι  όμως δεν είχαν επαναστατική δράση. Για αυτό τον κύκλο πιθανόν να σκόπευε να μιλήσει ο Μαυροκορδάτος στο Παλαιών Πατρών Γερμανό.  Όμως η τύχη της Ελλάδος βοήθησε ώστε  να εκληφθεί τελείως διαφορετικά αυτή η πρόθεσή του Μαυροκορδάτου στην επιστολή του.
       Μια λεπτομέρεια, μία σύμπτωση, μια συγκυρία που σήμανε πολλά για την εξέλιξη του Αγώνα, ιδιαίτερα όταν ήταν στο στάδιο προετοιμασίας του.
      Καμία φορά μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η Τύχη με τα περίεργα παιχνίδια της.                                                                          

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Μια λεπτομέρεια από το 1821, που αξίζει να θυμηθούμε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που ζούμε…




Σπύρος Γκρίντζος

    Μιας και το έχουν οι μέρες, ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Γ. Τερτσέτης για τον συμπατριώτη μας Ανδρέα Ζαΐμη και τον Κολοκοτρώνη: « Αν δεν προσφέρω-εις το Έθνος Ιστορίαν των Ελληνικών Συμβάντων από τον Ανδρέα Ζαίμη, κατά μέγα μέρος είναι λάθος, αμάρτημα μου.  Είχαμε συμφωνήσει να μου υπαγορεύσει υπομνήματα, αλλά του είπα άφησε να λείψω τρεις μήνες στην Ευρώπη… Μάλιστα, μου είπε, και όταν επιστρέψεις θα κάνωμε δύο πράγματα. Να γράψωμεν την ιστορία και έπειτα να σε πάρω να πάμε μαζί στην Ευρώπη. Επήγα, άργησα. Έπειτα από επτά χρόνους επέστρεψα. Πού να εύρω τον  Ανδρέαν  Ζαΐμη; Επήγα είς το κοιμητήριον καν να ιδώ τον τάφο του. 
Ο τάφος του γέρο Κολοκοτρώνη είναι πολυτελέστερος, έχει δύο κεραμίδια, του Ανδρέα Ζαΐμη, μόνο τα χαλίκια της γης»


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Σαν σήμερα, Κερπινή πριν 200 χρόνια.

 15 Μαρτίου 1821                                                                                                      Σπύρος  Γκρίντζος

          Εορτάζοντας και τιμώντας τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα  από την « Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης» του Σπυρίδωνος Τρικούπη, το οποίο αναφέρεται στο χωριό μας και τη συμβολή του στην επανάσταση του 1821. Ο μεγάλος  ιστορικός, Σπυρίδων Τρικούπης γράφει σχετικά:   

        « Ο γέρο – Ασημάκης Ζαΐμης, προεστός των Καλαβρύτων, και πατέρας του Ανδρέα, είχε κοντά του δύο παλιούς κλέφτες, τον Χοντρογιάννη και τον Πετιώτη, τους οποίους κάποτε είχε γλιτώσει από το θάνατο, τους αγαπούσε , τους εμπιστεύονταν, τους είχε κατηχήσει στην Εταιρεία, και τους ετοίμαζε για τον επικείμενο Αγώνα. Στις 15 Μαρτίου, καθώς γευμάτιζε μόνος του στο χωριό του, την Κερπινή, τους ρώτησε: « Τι νέα;» Εκείνοι απάντησαν ότι την επομένη μέρα θα αναχωρούσε για την Τριπολιτσά με τα χρήματα του Δημοσίου ο Λαλιώτης Σεηδής, σπαχής, και ότι, αν τους έδινε την άδεια, ήταν έτοιμοι να τον χτυπήσουν καθ’οδόν, να αρπάξουν τα χρήματα και να τα φέρουν στον αφέντη τους για να τα χρησιμοποιηθούν υπέρ του γένους. Ο γερο- Ζαΐμης, λακωνικότερους και από τους αρχαίους Σπαρτιάτες, τους κοίταξε κατάματα, τους έκανε νόημα να του βάλουν κρασί και, αφού ήπιε υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας, έκανε τον σταυρό του και τους είπε « στην ευχή μου, παιδιά.»

 Οι δύο κλέφτες, έχοντες την ευχή του άρχοντα και παίρνοντας μαζί τους μερικούς άλλους, παραμόνεψαν στο δρόμο της Τριπολιτσάς κοντά στη Χελωνοσπηλιά και πυροβόλησαν τον Σεηδή…….»

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.


         

          Εορτάζοντας και τιμώντας τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

            Το  kerpini.blogspot.com, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στην επέτειο των 200 χρόνων  από την Επανάσταση του 1821, θα φιλοξενήσει και θα παρουσιάσει άρθρα, με  αποσπάσματα - κείμενα ιστορικών  στοιχείων και αρχείων από αξιόπιστες ιστορικές πηγές, που αναφέρονται στο Χωριό μας, στους  πρωταγωνιστές του και στην συμβολή του τόπου μας στην επανάσταση του 1821.

     Αρχής γενησομένης από την 15η  Μαρτίου, ημέρα ορόσημο, για τον τόπο μας θα σας παρουσιάσουμε το πρώτο απόσπασμα.