Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Σαν σήμερα, Κερπινή πριν 200 χρόνια.

 15 Μαρτίου 1821                                                                                                      Σπύρος  Γκρίντζος

          Εορτάζοντας και τιμώντας τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα  από την « Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης» του Σπυρίδωνος Τρικούπη, το οποίο αναφέρεται στο χωριό μας και τη συμβολή του στην επανάσταση του 1821. Ο μεγάλος  ιστορικός, Σπυρίδων Τρικούπης γράφει σχετικά:   

        « Ο γέρο – Ασημάκης Ζαΐμης, προεστός των Καλαβρύτων, και πατέρας του Ανδρέα, είχε κοντά του δύο παλιούς κλέφτες, τον Χοντρογιάννη και τον Πετιώτη, τους οποίους κάποτε είχε γλιτώσει από το θάνατο, τους αγαπούσε , τους εμπιστεύονταν, τους είχε κατηχήσει στην Εταιρεία, και τους ετοίμαζε για τον επικείμενο Αγώνα. Στις 15 Μαρτίου, καθώς γευμάτιζε μόνος του στο χωριό του, την Κερπινή, τους ρώτησε: « Τι νέα;» Εκείνοι απάντησαν ότι την επομένη μέρα θα αναχωρούσε για την Τριπολιτσά με τα χρήματα του Δημοσίου ο Λαλιώτης Σεηδής, σπαχής, και ότι, αν τους έδινε την άδεια, ήταν έτοιμοι να τον χτυπήσουν καθ’οδόν, να αρπάξουν τα χρήματα και να τα φέρουν στον αφέντη τους για να τα χρησιμοποιηθούν υπέρ του γένους. Ο γερο- Ζαΐμης, λακωνικότερους και από τους αρχαίους Σπαρτιάτες, τους κοίταξε κατάματα, τους έκανε νόημα να του βάλουν κρασί και, αφού ήπιε υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας, έκανε τον σταυρό του και τους είπε « στην ευχή μου, παιδιά.»

 Οι δύο κλέφτες, έχοντες την ευχή του άρχοντα και παίρνοντας μαζί τους μερικούς άλλους, παραμόνεψαν στο δρόμο της Τριπολιτσάς κοντά στη Χελωνοσπηλιά και πυροβόλησαν τον Σεηδή…….»

Σημείωση 1:

 Σύντομα εκατοντάδες τέτοιες επαναστατικές πράξεις επρόκειτο να ακολουθήσουν σε όλο το υπόδουλο γένος. Κανένα μέρος, πιστεύω, δεν μπορεί να διεκδικήσει  αποκλειστικά τα πρωτεία. Ήταν ένας γενικευμένος ξεσηκωμός  με μοναδικό σκοπό να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό .

Η Φιλική Εταιρεία προ πολλού είχε προετοιμάσει το έδαφος για αυτό το σκοπό. Στη συνείδηση του υπόδουλου γένους είχε  κουφώσει το καθεστώς της τυραννίας. Ήταν θέμα χρόνου πλέον να ξεκινήσει ο Αγώνας. Από τους πρώτους που μυήθηκαν στην Φιλική εταιρεία ήταν ο Ασημάκης και ο Ανδρέας Ζαΐμης (1818). Στο Αγώνα αυτό σύντομα συμπαραστάθηκαν και 1200 φιλέλληνες  από όλες σχεδόν της χώρες της Ευρώπης και της μακρινής Αμερικής. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Γερμανός ζωγράφος και αξιωματικός Karl krazeisen ο ποιος φιλοτέχνησε και το πορτρέτο του Θόδωρου Κολοκοτρώνη το οποίο είχαμε στο παλιό γνωστό  πεντοχίλιαρο. Το ρεύμα αυτό συμπαράστασης συνετέλεσε τα μέγιστα ώστε να ανατραπεί η αρνητική τάση των Αυλών της Ευρώπης προς τον Ελληνικό Αγώνα.

  Σημείωση 2:

Ο ιστορικός Σπυρίδων Τρικούπης ( 1788- 1873) υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός (1828-29) της ελεύθερης Ελλάδος και πατέρας του μετέπειτα πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη. Συνέγραψε την Ιστορία της Ελληνικής Επανάσταση σε τέσσερις τόμους.  Το όνομα της Κερπινής αναφέρεται επανειλημμένα στο έργο του.

Σημείωση 3:

Η Χελωνοσπηλιά, όπου επιχειρήθηκε το πρώτο διατεταγμένο προεπαναστατικό επεισόδιο, βρίσκεται στο δρόμο Κλειτορίας - Λυκούριας, στο στενό κάμπο της Καστάνας, σημείο από όπου περνούσε τότε  ο δημόσιος δρόμος  Καλαβρύτων - Τρίπολης.  Σήμερα στο μέρος αυτό έχει ανεγερθεί μνημείο.

 






Δεν υπάρχουν σχόλια: