Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

81 Χρόνια από την Εκτέλεση των Συγχωριανών μας και την Καταστροφή της Κερπινής (8/12/1943 - 8/12/2024)


   Στις 8 Δεκεμβρίου 1943, ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της ιστορίας της Κερπινής γράφτηκε με αίμα και φωτιά.       Γερμανικές δυνάμεις υπό τον διοικητή Εμπερσμπέργκερ, που είχε αναλάβει επικεφαλής της «Επιχείρησης Καλάβρυτα», εισέβαλαν στο χωριό, αφήνοντας πίσω τους ερείπια και ανθρώπινο πόνο.

 Αύριο πραγματοποιούνται τα μνημόσυνα και οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους Μάρτυρες της ομαδικής εκτέλεσης στις 8 Δεκεμβρίου 1943 για τα χωριά μας, την Κερπινή και τους Ρωγούς, καθώς και το Μέγα-Σπήλαιο.

   Αυτό μας υποχρεώνει να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας και να θυμηθούμε τις τρομακτικές στιγμές της τραγωδίας, τις φρικαλέες εικόνες που είναι ανεξίτηλα χαραγμένες με αίμα στη σκέψη και τη ψυχή μας, περισσότερο δε από τις δικές μας, των γονιών μας, αλλά και όλων όσων έχουν ζήσει ή περάσει από αυτά τα μέρη.

Η Γερμανική Εισβολή

Στις 6 Δεκεμβρίου, ο διοικητής Εμπερσμπέργκερ ανέλαβε επικεφαλής της επιχείρησης, αντικαθιστώντας τον συνταγματάρχη Wolfinger. Στις 8 Δεκεμβρίου, γερμανικές φάλαγγες έφτασαν στην Κερπινή και στους Ρογούς.

Οι στρατιώτες χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία εισέβαλε στην Κερπινή, όπου ζήτησαν από τους άνδρες να συγκεντρωθούν για «συζήτηση». Όμως, την ίδια ώρα, από τον απέναντι λόφο διακρίνονταν οι καπνοί που ανέβαιναν από τους φλεγόμενους Ρογούς.

Μερικοί κάτοικοι διέφυγαν, κρυμμένοι στα δάση ή σε απομονωμένα σημεία. Οι υπόλοιποι, δυστυχώς, δεν είχαν την ίδια τύχη, έτσι δικαιολογείται και ότι είχαμε λιγότερους εκτελεσθέντες σε σχέση με τους Ρογούς .




Οι Εκτελέσεις

  • Εντός του χωριού: Οι Γερμανοί εκτέλεσαν εν ψυχρώ 9 άτομα, ανάμεσά τους και τον άρρωστο Κωνσταντίνο Καλλιά, τον οποίο έσυραν από το κρεβάτι του. Οι πράξεις έγιναν στις αυλές των σπιτιών και στους δρόμους.
  • Στη «Λιθακιά»: 27 άνδρες, αφού συγκεντρώθηκαν, οδηγήθηκαν σε ένα χωράφι κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Εκεί τους εκτέλεσαν με πολυβόλα. Ο ήχος των όπλων αντήχησε σε όλο το χωριό.
  • Συνολικός απολογισμός: 36 άνδρες ηλικίας 17-80 ετών πραγματοποιήθηκαν την ημέρα εκείνη. Από την εκτέλεση γλίτωσαν μόνο 2, ένας από αυτούς υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Αυτή η τραγωδία ήταν μέρος της ευρύτερης «Επιχείρησης Καλάβρυτα», κατά την οποία 39 Κερπινιώτες εκτελέστηκαν συνολικά, ενώ 44 άνθρωποι από το χωριό είχαν τη ζωή τους καθ' όλη τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.


Η Καταστροφή της Κερπινής

Οι Γερμανοί κατέστρεψαν ολοσχερώς 100 από τα 130 σπίτια του χωριού. Το άλλοτε ζωντανό παραθεριστικό θέρετρο, με ταχυδρομείο, σχολείο και τμήμα χωροφυλακής, μετατράπηκε σε ερείπια.



Τιμή στη Μνήμη

Το 1991, ο Σύλλογος Κερπινιωτών και Φίλων ανέγειρε μνημείο στον χώρο της εκτέλεσης. Εκεί, κάθε χρόνο, ολοκληρώθηκε εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των θυμάτων. Επιπλέον, το παλαιότερο μνημείο που είχαν στήσει οι κάτοικοι στα πρώτα χρόνια μετά την Κατοχή, παραμένει ως σιωπηλός μάρτυρας της θυσίας.


Γιατί Θυμόμαστε

Η καταστροφή της Κερπινής δεν είναι μόνο μια τραγική ιστορία για το χωριό μας και την επαρχία Καλαβρύτων. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας που μας διδάσκει την αξία της ειρήνης και της ελευθερίας. 81 χρόνια μετά, οφείλουμε να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων, να μαθαίνουμε από την ιστορία και να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς μίσος και βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: