Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Η NASA Βάφτισε περιοχές του Πλανήτη Άρη σε "Καλάβρυτα" και "Κερπινή".


Η NASA, μέσω του Έλληνα επιστημονικού συνεργάτη της Αθανάσιου Οικονόμου και σύμφωνα με το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" με τίτλο "Τα Καλάβρυτα στον Άρη", έδωσε ονόματα από την Ελλάδα σε περιοχές του Άρη. Η Φωτεινή Δημητρακοπούλου, μια λαμπρή Καλαβρυτινή επιστήμονας που κάνει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού και είναι μέλος μιας από τις επιστημονικές ομάδες που εξερευνούν τη γεωλογική μορφή του Άρη, συνέβαλε στην ονομασία βραχώδους κοιλάδας στην περιοχή του Άρη ως "Καλάβρυτα" και "Κερπινή".

Ο "Νονός" των Καλαβρύτων στον Άρη

   Ο καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, συνεργάτης της NASA και υπεύθυνος σχεδιασμού πρωτοποριακού εξοπλισμού για την εξερεύνηση του διαστήματος, Αθανάσιος Οικονόμου, είναι ο άνθρωπος πίσω από την ονοματοδοσία. Η εξερεύνηση του Άρη από το Rover Curiosity της NASA δεν περιορίζεται μόνο στην επιστημονική ανάλυση του πλανήτη. Μια από τις ενδιαφέρουσες πτυχές της αποστολής είναι η χρήση ονομάτων από τη Γη για να ονοματοδοτηθούν περιοχές και χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του Άρη. Έτσι, περιοχές στον Άρη ονομάστηκαν από την ιστορική πόλη των Καλαβρύτων και το ιστορικό χωριό Κερπινή.

Το Τετράγωνο "Καλάβρυτα" στον Άρη

   Στην περίπτωση της πόλης των Καλαβρύτων, το αντίστοιχο τετράγωνο ονομάστηκε "Kalavryta Quad". Τα Καλάβρυτα βρίσκονται σε μια περιοχή που περιλαμβάνει 40 μοναδικά γεωλογικά σημεία, όπως σπήλαια, καρστικές πηγές, ποτάμια, αλπικές λίμνες και απολιθώματα. Αυτή η γεωλογική ποικιλομορφία ενέπνευσε την ονομασία του συγκεκριμένου τετραγωνικού στον Άρη, το οποίο διαθέτει επίσης μεγάλη ποικιλομορφία γεωλογικών σχηματισμών.

Εξερεύνηση του Kalavryta Quad

  Κατά τη διάρκεια των σχεδίων εξερεύνησης, το Rover Curiosity προσγειώθηκε στην καθορισμένη περιοχή και μπήκε επιτυχώς στο Kalavryta Quad (3866-3867). Η επιτυχία έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα της NASA να χρησιμοποιήσει νέα ονόματα και να ορίσει μικρότερες περιοχές μέσα στην περιοχή Kalavryta Quad, με ονόματα όπως "Kastria Spring," "Feneos," "Niamata," και "Kerpini."

  Η ονομασία των περιοχών στον Άρη με ονόματα από τη Γη, όπως τα Καλάβρυτα, δεν είναι μόνο ένας τρόπος να τιμήσει η NASA τις γεωλογικές και πολιτιστικές κληρονομιές μας, αλλά και να κάνει την εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη πιο οικεία και κατανοητή. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της NASA συνεχίζουν να αντλούν έμπνευση από τη Γη για να κατανοήσουν καλύτερα τον Άρη, ενώ παράλληλα τιμούν τις πλούσιες γεωλογικές και πολιτιστικές μας κληρονομιές.

Μια πρόσφατη Απίστευτη Ανακάλυψη στον Άρη προς Διερεύνηση…


Αξίζει να σημειωθεί μια απίστευτη ανακάλυψη που έκανε το Curiosity Rover της NASA στον πλανήτη Άρη. Πιο συγκεκριμένα, το Rover εντόπισε κρυστάλλους από καθαρό θείο, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν έχει παρατηρηθεί ξανά στο έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη. Οι επιστήμονες της NASA έμειναν έκπληκτοι όταν, στις 30 Μαΐου, το Rover Curiosity που εξερευνά εδώ και 12 χρόνια την επιφάνεια του Άρη, πέρασε πάνω από μια πέτρα θρυμματίζοντάς την και αποκαλύπτοντας κίτρινους κρυστάλλους θείου.

  Από τον Οκτώβριο του 2023, το Rover εξερευνά μια περιοχή στον Άρη πλούσια σε θειικά άλατα, που σχηματίζονται κατά την εξάτμιση του νερού. Μέχρι τώρα, είχε εντοπίσει διάφορα θειούχα ορυκτά, μίγματα θείου και άλλων υλικών. Ωστόσο, στον βράχο που θρυμματίστηκε, ανακαλύφθηκε καθαρό στοιχειακό θείο, κάτι που ακόμη δεν γνωρίζουμε τι σχέση έχει με τις θειικές ενώσεις της περιοχής.

  Το στοιχειακό θείο δεν έχει οσμή, όπως το αέριο υδρόθειο, και σχηματίζεται κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες στη Γη, που όμως δεν σχετίζονται με την ιστορία αυτής της περιοχής στον Άρη, όπου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα.

   Αυτή η ανακάλυψη δίνει τροφή στους επιστήμονες να συνεχίσουν την αναζήτηση και την επεξεργασία των στοιχείων για να κατανοήσουν καλύτερα τον Άρη και το ενδεχόμενο ζωής στον πλανήτη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: