Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Η Γερμανική Πορεία μέχρι την Μάχη της Κερπινής στις 16-17 Οκτωβρίου 1943: Μια Καθοριστική Στιγμή της Κατοχής.

                    Γράφει ο Σπύρος Γκρίντζος   
   
Η Μάχη της Κερπινής, η οποία πιστεύουμε υπήρξε η πηγή του κακού όλων των δεινών που ακολούθησαν, διεξήχθη στις 17 Οκτωβρίου 1943, βορειοδυτικά της Κερπινής, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το εξωκλήσι του Αη Σώστη. Το ύψωμα αυτό είναι γνωστό ως «Στου Γερμανού», ονομασία που απέκτησε μετά τη μάχη.

   Σε αυτή τη μάχη σκοτώθηκαν τρεις Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι ετάφησαν στο νεκροταφείο της Κερπινής. Τραυματίστηκαν επίσης τρεις στρατιώτες, ενώ περίπου 80 πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη θέση Παλιοχώρι, παλιά λιγνιτωρυχεία. Οκτώ στρατιώτες κατάφεραν να επιστρέψουν στο Αίγιο.

   Δυστυχώς, οι 80 αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν αργότερα δια κρημνίσεως σε απρόσιτο σημείο του Χελμού, στην περιοχή Μάζι, δεμένοι με σύρμα. Κάποιες λεπτομέρειες για τον εκτελεστή τους είναι γνωστές.

   Οι τρεις τραυματίες είχαν την εξής τύχη: ένας παρέμεινε στην Κερπινή και διασώθηκε, γράφοντας αργότερα και απομνημονεύματα. Οι άλλοι δύο μεταφέρθηκαν σε κλινική στα Καλάβρυτα, απ’ όπου απήχθησαν και δολοφονήθηκαν με αμβλύ όργανο έξω από τα Καλάβρυτα, και ρίχθηκαν σε ένα πηγάδι.

   Η εκτέλεση των αιχμαλώτων έγινε περί τα τέλη Νοεμβρίου 1943. Μέχρι τότε παρέμεναν στην Κλειτορία, όπου φιλοξενούνταν σε σπίτια ντόπιων και βοηθούσαν στις καθημερινές ενασχολήσεις. Ταυτόχρονα, διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή τους, οι οποίες τελικά ναυάγησαν.

   Αμέσως ακολούθησαν τα αντίποινα με στόχο κυρίως τα χωριά Κερπινή, Ρωγοί και Καλάβρυτα, τα οποία δημιουργούν ένα τρίγωνο μέσα στο οποίο παγιδεύτηκε ο λόχος των Γερμανών ανιχνευτών. Ξεκίνησαν την αποστολή τους το πρωί της 16ης Οκτωβρίου από το Αίγιο με προορισμό τα Καλάβρυτα.