Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

Καλάβρυτα 14 Δεκεμβρίου 1943: Μια Μέρα Μετά...

     Μια από τις πιο μαύρες σελίδες της Ελληνικής ιστορίας γράφτηκε στα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου 1943, μια μαύρη σελίδα που σηματοδότησε την απόλυτη καταστροφή και την ανθρώπινη τραγωδία.

    Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων αποτελεί ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως, αυτή η τραγωδία δεν τελειώνει την ημέρα της εκτέλεσης. Οι πληγές, οι αναμνήσεις, και ο αγώνας για ζωή συνεχίζονται την επόμενη μέρα και κάθε μέρα που ακολούθησε.

    Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ομιλία, η Εύη Γρίβα, γενική γραμματέας της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ) και συμπατριώτισσά μας από την Κερπινή Καλαβρύτων, περιγράφει με μοναδικό τρόπο την επόμενη ημέρα της Καλαβρυτινής θηριωδίας. Μέσα από τα λόγια της, αναδύονται οι ανείπωτες στιγμές πόνου, αλλά και οι προσπάθειες των ανθρώπων να σταθούν στα πόδια τους, να θρηνήσουν τους νεκρούς και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους από το μηδέν.

Παρακολουθήστε το βίντεο αυτής της συγκλονιστικής ομιλίας, που φωτίζει τις άγνωστες πτυχές μιας εποχής που παραμένει ανεξίτηλη στη συλλογική μνήμη.

Δείτε το βίντεο εδώ


Ημέρα Μνήμης και Αναστοχασμού.

    Η ιστορία αυτή δεν είναι μόνο μια υπενθύμιση των φρικαλεοτήτων του πολέμου, αλλά και μια ευκαιρία για να αναστοχαστούμε την αξία της ειρήνης, της αντοχής και της ανθρώπινης δύναμης. Οι αφηγήσεις σαν αυτές της Εύης Γρίβα μας καλούν να μην ξεχάσουμε ποτέ και να συνεχίσουμε να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των γεγονότων, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.





Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

Τιμή στη μνήμη των εκτελεσθέντων της Γερμανικής Θηριωδίας της 8ης Δεκεμβρίου 1943 στην Κερπινή.


Σήμερα, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στην Κερπινή, τιμήθηκε η μνήμη των εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την 8η Δεκεμβρίου 1943.

Το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε μνημόσυνο, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία από τη μαθήτρια Ηλέκτρα Τριανταφύλλου, η οποία ανέδειξε τη σημασία της θυσίας των θυμάτων, τονίζοντας τη σημασία της ιστορικής μνήμης και την ανάγκη να μην ξεχαστούν οι θηριωδίες της ναζιστικής κατοχής.

Παραβρέθηκαν:

•             Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος
             οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Φωκίων Α. Ζαΐμης και κ. Φίλιας,
             ο Αντιδήμαρχος κ. Τάκης Βαρβιτσιώτης,
             ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Κανελλόπουλος,
             ο Διοικητής της Π.Υ. Καλαβρύτων Αντιπύραρχος κ. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος
             ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Φάνης                                  Παπαγεωργίου,
             ο κ. Χαρίλαος Ηλία Ερμείδης τ. Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού                                   Ολοκαυτώματος
             Συγγενείς θυμάτων,
             η Γενική Γραμματέας του Δήμου κα Δημητρακοπούλου,
             από τον Πολιτιστικό Σύλλογος Κερπινής,
             ο Πρόεδρος της Κερπινής κ. Κώστας Σπυρόπουλος,
•             εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων

 Ενώ μας τίμησε η φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Καλαβρύτων με τον συμπατριώτη μας μαέστρο της κ.Γιώργο Μπαρπαράκο.

 Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν …








Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

81 Χρόνια από την Εκτέλεση των Συγχωριανών μας και την Καταστροφή της Κερπινής (8/12/1943 - 8/12/2024)


   Στις 8 Δεκεμβρίου 1943, ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της ιστορίας της Κερπινής γράφτηκε με αίμα και φωτιά.       Γερμανικές δυνάμεις υπό τον διοικητή Εμπερσμπέργκερ, που είχε αναλάβει επικεφαλής της «Επιχείρησης Καλάβρυτα», εισέβαλαν στο χωριό, αφήνοντας πίσω τους ερείπια και ανθρώπινο πόνο.

 Αύριο πραγματοποιούνται τα μνημόσυνα και οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους Μάρτυρες της ομαδικής εκτέλεσης στις 8 Δεκεμβρίου 1943 για τα χωριά μας, την Κερπινή και τους Ρωγούς, καθώς και το Μέγα-Σπήλαιο.

   Αυτό μας υποχρεώνει να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας και να θυμηθούμε τις τρομακτικές στιγμές της τραγωδίας, τις φρικαλέες εικόνες που είναι ανεξίτηλα χαραγμένες με αίμα στη σκέψη και τη ψυχή μας, περισσότερο δε από τις δικές μας, των γονιών μας, αλλά και όλων όσων έχουν ζήσει ή περάσει από αυτά τα μέρη.

Η Γερμανική Εισβολή

Στις 6 Δεκεμβρίου, ο διοικητής Εμπερσμπέργκερ ανέλαβε επικεφαλής της επιχείρησης, αντικαθιστώντας τον συνταγματάρχη Wolfinger. Στις 8 Δεκεμβρίου, γερμανικές φάλαγγες έφτασαν στην Κερπινή και στους Ρογούς.

Οι στρατιώτες χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία εισέβαλε στην Κερπινή, όπου ζήτησαν από τους άνδρες να συγκεντρωθούν για «συζήτηση». Όμως, την ίδια ώρα, από τον απέναντι λόφο διακρίνονταν οι καπνοί που ανέβαιναν από τους φλεγόμενους Ρογούς.

Μερικοί κάτοικοι διέφυγαν, κρυμμένοι στα δάση ή σε απομονωμένα σημεία. Οι υπόλοιποι, δυστυχώς, δεν είχαν την ίδια τύχη, έτσι δικαιολογείται και ότι είχαμε λιγότερους εκτελεσθέντες σε σχέση με τους Ρογούς .




Οι Εκτελέσεις

  • Εντός του χωριού: Οι Γερμανοί εκτέλεσαν εν ψυχρώ 9 άτομα, ανάμεσά τους και τον άρρωστο Κωνσταντίνο Καλλιά, τον οποίο έσυραν από το κρεβάτι του. Οι πράξεις έγιναν στις αυλές των σπιτιών και στους δρόμους.
  • Στη «Λιθακιά»: 27 άνδρες, αφού συγκεντρώθηκαν, οδηγήθηκαν σε ένα χωράφι κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Εκεί τους εκτέλεσαν με πολυβόλα. Ο ήχος των όπλων αντήχησε σε όλο το χωριό.
  • Συνολικός απολογισμός: 36 άνδρες ηλικίας 17-80 ετών πραγματοποιήθηκαν την ημέρα εκείνη. Από την εκτέλεση γλίτωσαν μόνο 2, ένας από αυτούς υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Αυτή η τραγωδία ήταν μέρος της ευρύτερης «Επιχείρησης Καλάβρυτα», κατά την οποία 39 Κερπινιώτες εκτελέστηκαν συνολικά, ενώ 44 άνθρωποι από το χωριό είχαν τη ζωή τους καθ' όλη τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.


Η Καταστροφή της Κερπινής

Οι Γερμανοί κατέστρεψαν ολοσχερώς 100 από τα 130 σπίτια του χωριού. Το άλλοτε ζωντανό παραθεριστικό θέρετρο, με ταχυδρομείο, σχολείο και τμήμα χωροφυλακής, μετατράπηκε σε ερείπια.



Τιμή στη Μνήμη

Το 1991, ο Σύλλογος Κερπινιωτών και Φίλων ανέγειρε μνημείο στον χώρο της εκτέλεσης. Εκεί, κάθε χρόνο, ολοκληρώθηκε εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των θυμάτων. Επιπλέον, το παλαιότερο μνημείο που είχαν στήσει οι κάτοικοι στα πρώτα χρόνια μετά την Κατοχή, παραμένει ως σιωπηλός μάρτυρας της θυσίας.


Γιατί Θυμόμαστε

Η καταστροφή της Κερπινής δεν είναι μόνο μια τραγική ιστορία για το χωριό μας και την επαρχία Καλαβρύτων. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας που μας διδάσκει την αξία της ειρήνης και της ελευθερίας. 81 χρόνια μετά, οφείλουμε να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων, να μαθαίνουμε από την ιστορία και να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς μίσος και βία.