Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Αφιέρωμα σε μια εξέχουσα προσωπικότητα του Τόπου μας :

Γιώργος θ. Καρκούλιας
(Τυφλός από ατύχημα σε ηλικία 7 ετών)
Φωτογραφία κατά την βράβευσή του
από την Ακαδημία Αθηνών

  


    Μια εξέχουσα προσωπικότητα Κερπινιώτη που τιμά το χωριό μας, ο οποίος έχει χάσει την όρασή του σε ηλικία επτά ετών. Με την δύναμη και τα μάτια της ψυχής δημιούργησε το Μηχανουργείο του Φάρου των Τυφλών.

Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει αρκετά ηλεκτρικά ,ηλεκτρονικά και μηχανολογικά εξαρτήματα και κατασκευές όπου έχει εξοπλίσει το εργαστήριο του Φάρου των τυφλών με προσαρμογή για άτομα με προβλήματα οράσεως.

Είναι ο Διευθυντής της Μονάδας Κατεργασίας Μετάλλων και των εργαστηρίων του Φάρου των Τυφλών.


Η Μονάδα απασχολεί τυφλά και μερικώς βλέποντα άτομα και τροφοδοτεί σε παραγωγική φάση επιχειρήσεις όπως ΔΕΗ, ΕΒΟ, ΕΛΣΑ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΦΡΙΓΚΟΓΚΛΑΣ και άλλες εταιρίες. (Η Μονάδα Κατεργασίας Μετάλλων πιστοποιήθηκε από τον ΕΛΟΤ με Πιστοποιητικό EΛΟΤ ΕΝ ISO 9002 αρ. 02.17.06/458/24-11-98). (1998)


Φωτογραφία κατά την εργασία του σε Τόρνο !

Επίτευγμα του Μηχανουργείου και ιδιαίτερα του κ. Γ. Καρκούλια είναι ο σχεδιασμός , η ανάπτυξη και η υλοποίηση σε παραγωγικό επίπεδο του πρώτου λευκού μπαστουνιού από τυφλούς για τυφλούς .

Για την εφευρετικότητά του , την εργατικότητα του και τις υπηρεσίες που προσέφερε και προσφέρει στο χώρο των ατόμων με προβλήματα όρασης ,Βραβεύτηκε από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ το 1996.



Φωτογραφίες από την απονομή της Ακαδημίας Αθηνών



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Γεώργιος Καρκούλιας γεννήθηκε στην Κερπινή Καλαβρύτων το 1958.

Είναι παντρεμένος με Γιαπωνέζα

Τυφλός από ατύχημα σε ηλικία 7 ετών

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την εφευρετικότητά του και τη σωστή οργάνωση της Μονάδας Κατεργασίας Μετάλλων του ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Δεκέμβριος 1996)

ΣΠΟΥΔΕΣ


1978
Πτυχίο Ραδιοτεχνίτη-Ραδιοηλεκτρολόγου από τη Σχολή Κλήμενς και απόκτηση σχετικής άδειας εξάσκησης επαγγέλματος (2ετής παρακολούθηση)
1977
Απόφοιτος Ιωνίδειου Νυκτερινού Γυμνασίου Πειραιώς (μετά από 3 φοίτηση).
1977
Απόφοιτος Σχολής τηλεφωνητών του ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
1974
Απόφοιτος 4ης Γυμνασίου του Β΄ Εξαταξίου Γυμνασίου Αρρένων Καλλιθέας
1970
Απόφοιτος Δημοτικού Σχολείου του Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.)
Αγγλικά (καλά – τεχνικά αγγλικά)
Ιαπωνικά (λίγα)


ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ


1990 – Σήμερα

ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Προϊστάμενος της Μονάδας Κατεργασίας Μετάλλων
Η Μονάδα απασχολεί τυφλά και μερικώς βλέποντα άτομα και τροφοδοτεί επιχειρήσεις όπως ΔΕΗ, ΕΒΟ, ΕΛΣΑ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΦΡΙΓΚΟΓΚΛΑΣ και άλλες εταιρίες
22/10/1998 - 31/12/1998
Εκπαιδευτής στο Ε.Π. Βοηθοί-Τεχνίτες Μηχανουργοί – E1 Καταπολέμηση του Αποκλεισμού από την Αγορά Εργασίας – Μεταβατικό Στάδιο 1998


23/10/1997 - 31/12/1997
ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Εκπαιδευτής στο Ε.Π. Βοηθοί-Τεχνίτες Μηχανουργοί – E1 Καταπολέμηση του Αποκλεισμού από την Αγορά Εργασίας – Μεταβατικό Στάδιο 1997

1984-1989
ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Υπεύθυνος νεοϊδρυθέντος Μηχανουργείου του Φορέα (απογευματινές ώρες)


1983-1989
ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Υπεύθυνος εκπαίδευσης ατόμων με προβλήματα όρασης σε θέματα Τεχνολογίας (Ψυκτικής, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτροτεχνίας και Μηχανολογίας), στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ε.Κ.Τ.


1980-1983
ΚΑΡΦΡΑΝΣ Ο.Ε. (Προσωπική Επιχείρηση - Μηχανουργείο)
Κατασκευές ειδών κομμωτηρίου, κατασκευές υλικών και εξαρτημάτων για την ΕΒΟ, κατασκευές και επισκευές συσκευών ήχου (μεγαφώνων, στερεοφωνικών κλπ), κατασκευή του ηλεκτρικού μέρους των κουνουποδιωκτών PYROX MAT, επισκευές ψυκτικών μηχανημάτων (ψυγείων, κλιματιστικών κλπ). (απογευματινές ώρες εργασίας). Το Μηχανουργείο είναι εξοπλισμένο με τόρνο, φρέζα, πρέσα, ψαλίδι, πόντα και άλλα μηχανήματα διεργασιών.


1978-1980
ΚΑΡΦΡΑΝΣ Ο.Ε. (Έναρξη επιτηδεύματος - Προσωπική Επιχείρηση - Εργαστήριο Επισκευών Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Οικιακών Συσκευών)
Κατασκευές και επισκευές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (απογευματινές ώρες)


1977-1989
ΕΛΟΤ – Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης
Τηλεφωνητής


1975-1977
ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Εργάτης στα προστατευμένα εργαστήρια σκουπών-βουρτσών.


ΕΠΙΤΕΛΕΣΘΕΝ   ΕΡΓΟ- ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ




Από το 1978 ασχολήθηκε με το σχεδιασμό και την υλοποίηση-κατασκευή ειδικών εξαρτημάτων για τη διευκόλυνση ατόμων με προβλήματα όρασης που ασχολούνται με την τεχνολογία και ειδικότερα:

· Σχεδιασμός και κατασκευή ειδικού ηχητικού φωτόμετρου το οποίο εντοπίζει την παρουσία φωτός σε ένα χώρο και ανάλογα με την έντασή του είναι και η ένταση του ηχητικού σήματος. Επίσης σχεδιασμός και κατασκευή ηχητικού δοκιμαστικού κατσαβιδιού καθώς και ηχητικού ανιχνευτή μετάλλων. (Τα παραπάνω είναι ειδικά σχεδιασμένα για χρήση από άτομα με προβλήματα όρασης). (1978)

· Επιμέλεια μεταγραφής σε Braille βιβλίων Ευγενιδείου Ιδρύματος που αφορούν θέματα μηχανολογίας και ηλεκτροτεχνίας(1983)

· Οργάνωση εργαστηρίου πρακτικής άσκησης ατόμων με προβλήματα όρασης σε θέματα Ηλεκτροτεχνίας και Ηλεκτρολογίας, στο ΦΑΡΟ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Το εργαστήριο αυτό εξοπλίστηκε με ιδιοσυσκευές οι οποίες σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από τον ίδιο. (1983)

· Σχεδιασμός και κατασκευή γεννήτριας ήχων για τον έλεγχο ηλεκτρικών κυκλωμάτων. (1984)

· Οργάνωση μηχανολογικής μονάδας κατεργασίας μετάλλων στο ΦΑΡΟ ΤΥΦΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ με ειδικά μηχανήματα και ιδιοκατασκευές πρεσών και καλουπιών προκειμένου να προστατεύονται άτομα με προβλήματα όρασης κατά τη λειτουργία τους. (1984)

· Μελέτη και κατασκευή όλων των αυτοματισμών της Μονάδας Κατεργασίας Μετάλλων του ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. (1985)

· Σχεδιασμός και υλοποίηση μετατροπής του τόρνου της Μονάδας έτσι ώστε, με ανάγλυφες ενδείξεις στα όργανα ελέγχου και χειρισμού να είναι δυνατός ο χειρισμός του από τυφλά άτομα. (1986)

· Σχεδιασμός και κατασκευή μηχανής μεταξοτυπίας για χρήση από τυφλά άτομα. (1986)

· Σχεδιασμός και κατασκευή ψηφιακού πολύμετρου και καπασιτόμετρου το οποίο έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τα αναλογικά και ψηφιακά σήματα σε ανάγλυφα τα οποία είναι δυνατόν να διαβάζονται από τυφλά άτομα. (1987)

· Κατασκευή τηλεφωνικού κέντρου για χρήση από τυφλά άτομα, 2 εξωτερικών γραμμών και 6 εσωτερικών. (1987)

· Μελέτη και κατασκευή ηλεκτρικού κυκλώματος ηλεκτρονικού φλοτέρ, πίνακα κεντρικών θερμάνσεων, πίνακα εργαλειομηχανών κλπ. (1988)

· Τροποποίηση και προσαρμογή συσκευής ηλεκτροσυγκόλλησης έτσι ώστε να είναι δυνατόν αυτή να χρησιμοποιείται για συγκολλήσεις από τυφλά άτομα. (1990)

· Μελέτη και κατασκευή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων χρονομέτρων, ενισχυτών, προενισχυτών, ρυθμιστών στροφών συνεχούς και εναλλασσομένου ρεύματος. (1990)

· Εξοικειώθηκε και ασχολήθηκε με εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης, οικιακών υδραυλικών και ηλεκτρικές εσωτερικές εγκαταστάσεις. (1991)

· Σχεδιασμός και κατασκευή υδραυλικής πρέσας για πηλό (για το εργαστηρίου κεραμικής και αγγειοπλαστικής του ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ) καθώς και ηλεκτρικού φυγοκεντρικού τροχού διαμορφώσεως πηλού. (1992)

· Σχεδιασμός και κατασκευή μεταλλικών κάγκελων-κιγκλιδωμάτων καθώς και ξύλινων οικιακών κατασκευών. (1993)

· Σχεδιασμός και κατασκευή ψυκτικού ξηραντήρα για την αφύγρανση αέρα της Μονάδας Κατεργασίας Μετάλλων του ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. (1994)

· Σχεδιασμός και κατασκευή έκκεντρης υδραυλικής πρέσσας 10 τόνων (1995)

· Σχεδιασμός και υλοποίηση της μαζικής παραγωγής του πρώτου εγχώριου λευκού μπαστουνιού για τυφλά άτομα. Για την κατασκευή του δημιουργήθηκαν ιδιοκατασκευές όπως σωληνοκόφτης, πνευματικές συσκευές, συσκευές διαμόρφωσης αλουμινίου, επένδυσης σωλήνα αλουμινίου, κ.λ.π. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι με την κατασκευή του λευκού μπαστουνιού στη Μονάδα Κατεργασίας Μετάλλων του ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ επιτυγχάνεται διπλός στόχος: πρώτον δεν εξάγεται συνάλλαγμα στο εξωτερικό (γιατί μέχρι πρότινος λευκά μπαστούνια εισάγονταν από το εξωτερικό) και δεύτερον θα είναι δυνατή η πρόσληψη και απασχόληση περισσότερων ατόμων με προβλήματα όρασης στη Μονάδα του ΦΑΡΟΥ. (1996)

· Εκμάθηση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών (1997)

· Εκπαίδευση σε θέματα διασφάλισης ποιότητας (Η Μονάδα Κατεργασίας Μετάλλων πιστοποιήθηκε από τον ΕΛΟΤ με Πιστοποιητικό EΛΟΤ ΕΝ ISO 9002 αρ. 02.17.06/458/24-11-98). (1998)

· Σημερινός διευθυντής των εργαστηρίων του φάρου τυφλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: