Η κυβέρνηση ενέκρινε κατεπειγόντως 25,2 εκατομμύρια ευρώ για να σώσει την "Ολυμπία" Οδό από πτώχευση!
Εξαιτίας απώλειας εσόδων από τα... διόδια σ' έναν δρόμο - "καρμανιόλα" και με το έργο σταματημένο !
ΚΑΤΑΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ....
Την κατεπείγουσα διάθεση 25,2 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός» προκειμένου να τη διασώσει από πτώχευση αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για την καταβολή αποζημίωσης για έσοδα από διόδια (μέχρι το τέλος του 2011) που υπολογίζεται ότι έχασε η κοινοπραξία λόγω της μη λειτουργίας μεγάλου αριθμού σταθμών διοδίων που προέβλεπε η σύμβαση.
Διαβάστε τις κυνικές όσο και αισχρές εξηγήσεις τους…
Το σταδιακό κλείσιμο, λοιπόν, των οικονομικών εκκρεμοτήτων απέναντι στους παραχωρησιούχους συνεχίζεται, στο πλαίσιο της επίλυσης των διαφορών των δύο πλευρών. Με νέα απόφαση, στις 15 Φεβρουαρίου, την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, εγκρίνεται η διάθεση στην «Ολυμπία Οδό» 25,2 εκατ. ευρώ.
Η αιτιολόγηση της απόφασης δίνει ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες, όπως γράφει στην "Καθημερινή" ο Γιώργος Λιάλιος:...
1. Όπως αναγνωρίζεται, τα έσοδα του παραχωρησιούχου είναι λιγότερα από τα προβλεπόμενα, καθώς δεν ξεκίνησε η αμφίπλευρη χρέωση διοδίων στους σταθμούς Ελευσίνας και Ισθμού, δεν ξεκίνησε η λειτουργία πλευρικών σταθμών διοδίων στο τμήμα Ελευσίνας - Κορίνθου στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, ενώ η «Ολυμπία Οδός» δεν προχώρησε σε αύξηση της χρέωσης των διοδίων από 0,025 ευρώ/χλμ. (τιμές 2003 προ ΦΠΑ) σε 0,04 ευρώ/χλμ. Επιπλέον, διότι δεν ξεκίνησε η αμφίπλευρη λειτουργία των σταθμών διοδίων Ρίου, Νικολέικων και Ζευγολατιού, καθώς και των πλευρικών διοδίων σε Ζευγολατιό, Κιάτο, Δερβένι, Ακράτα, Καλάβρυτα και Αραχωβίτικα.
2. Ο ανεξάρτητος μηχανικός έδωσε την άποψή του στις 25 Ιανουαρίου 2013. Οπως ανέφερε, η απώλεια εσόδων της «Ολυμπίας Οδού» από διόδια μέχρι το τέλος του 2011 εκτιμάται, με βάση το επικαιροποιημένο κυκλοφοριακό μοντέλο, σε 35 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό πρέπει να αφαιρεθούν 7 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν διέθεσε (δηλαδή εξοικονόμησε) ο παραχωρησιούχος το ίδιο διάστημα λόγω της ίδιας αιτίας. Επομένως, το προς αποζημίωση ποσό ανέρχεται σε 29,9 εκατ. ευρώ.
3. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου 2013, ο παραχωρησιούχος κατέθεσε στο υπουργείο αίτημα αποζημίωσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αιτιολόγηση της άμεσης καταβολής των χρημάτων:
«Την περίοδο αυτή συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι συζητήσεις μεταξύ Δημοσίου και παραχωρησιούχου».
Προϋπόθεση, όμως, για την επανεκκίνηση του έργου «αποτελεί η διασφάλιση της κατ’ ελάχιστον απαιτούμενης ρευστότητας προς διατήρηση της βιωσιμότητας του παραχωρησιούχου (πληρωμή τόκων δανείων και swaps)». Έτσι, «παρίσταται η ανάγκη να καλυφθούν οι ανελαστικές δαπάνες του παραχωρησιούχου για την πληρωμή swaps, προκειμένου να αποφευχθεί πτωχευτικό γεγονός, που δεν θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου