Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1942 - ΙΔΡΥΕΤΑΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ !


                                     Γράφει ο               
Θεόδωρος Αντωνόπουλος
 
      Όπου μετά το 1945 απετέλεσε τον πρόδρομο των σύγχρονων Eλληνικών ειδικών δυνάμεων.
 
   Ο επίλαρχος Αντώνιος Στεφανάκης,  Διοικητής της 2ης Ταξιαρχίας,  που έδρευε στο Κάφρ Γιόνα της Παλαιστίνης (σημερινό Ισραήλ), διατάσσει την συγκρότηση ειδικής μονάδος από αξιωματικούς όλων των όπλων, με επωνυμία «Λόχος Επίλεκτων Αθανάτων». Αρχικώς είχε δύναμη 143 αξιωματικών. 
 
   Ο Λόχος μεταστάθμευσε στο στρατόπεδο Μεάντι, κοντά στο Κάιρο, και ετέθη υπό τη διοίκηση του Συνταγματάρχου Χριστόδουλου Τσιγάντε, αποτάκτου αξιωματικού του Κινήματος του 1935. Αυτός μετονόμασε τη Μονάδα σε «Ιερό Λόχο», και το έμβλημά της ήταν «Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ». Ο Λόχος εκπαιδεύτηκε στις καταδρομές και στα πολυβόλα. ΟΙ άνδρες του Λόχου ήταν διαφόρων πολιτικών προελεύσεων.
   Ο Ιερός Λόχος πολέμησε στο Ελ Αλαμέϊν, στο Ρίμινι, και σε άλλα σημεία του Συμμαχικού Μετώπου. Απελευθέρωσε τα Δωδεκάνησα  και τα άλλα νησιά του Αιγαίου. (Χρειάστηκαν διπλωματικές μάχες για να κατοχυρωθούν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Ο Τσόρτσιλ ήθελε να τα δώσει στην Τουρκία).
    Ο Ιερός Λόχος πολέμησε μέχρι τις 30-9-1944. Ήταν ο 3ος που δημιουργήθηκε από την αρχαιότητα, και ο μόνος που είχε αίσιον τέλος. Ως Μονάδα διελύθη στις 7 Αυγούστου 1945, όπου έγινε τιμητική τελετή  παρουσία και του Αντιβασιλέα Δαμασκηνού.     
     Η τελετή έγινε στο πεδίον του Άρεως επειδή εκεί ευρίσκεται το Μνημείο των Ιερολοχιτών του Δραγατσανίου (1821), αλλά και το μνημείων των πεσόντων αυτού του 3ου  Ιερού Λόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: