Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Αφιέρωμα σε ένα Σύγχρονο Συγγραφέα του Τόπου μας:

 Σπύρος Δ. Γκρίντζος // Spίros D.Grintzos


Βιογραφία:
 Γεννήθηκε στην Κερπινή Καλαβρύτων, αλλά ταυτόχρονα, επειδή η οικογένειά του διατηρούσε περιουσία στα Λεχαινά Ηλείας (πατρίδα του Ανδρέα Καρκαβίτσα), πέρασε κι ένα μέρος από τα παιδικά του χρόνια εκεί. Στα μέσα της δεκαετίας του '50 η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αμερική.  
   Αρχικά έζησε σε ένα αγρόκτημα στην Πενσυλβάνια και μετά η οικογένεια του μετακόμισε στο Σικάγο  όπου και τέλειωσε το δημοτικό σχολείο. Αρχές του εξήντα η οικογένειά του επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στο  Αίγιο. Εκεί θα τελειώσει το Λύκειο   και στη συνέχεια θα σπουδάσει  Αγγλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
  Θα εμφανιστεί στα Ελληνικά γράμματα το1980   με το μυθιστόρημα «Γκόρκας» το οποίο θα αποσπάσει με το βραβείο « Μ. Λουντέμη» από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Ακολουθούν πολλά άλλα πεζογραφήματα με πιο γνωστό το «Παραλάβατε διορισμόν» το οποίο έχει  μεταφερθεί στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη.
   Ο Σ.Γ. διακρίνεται για την πλούσια αφηγηματική του ικανότητα και κυρίως για την δυνατότητα του να μεταφέρει τον αναγνώστη του σε μία άλλη  εποχή, μιας και τα μυθιστορήματά του καλύπτουν διάφορες εποχές του αιώνα μας και διαδραματίζονται κυρίως στην Ελληνική ύπαιθρο.
Έργα του είναι :
·      ΓΚΟΡΚΑΣ
·      Η ΘΑΛΠΩΡΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΠΤΡΩΝ
·      Ο ΕΡΩΔΙΟΣ ΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ
·      Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο ΑΥΛΟΣ  
·      ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΥΛΛΟ 
·     Εταιρεία Φιλομαθών Εραστών 
·     Το μεγάλο Στοίχημα (Θεατρικό)




Το μυθιστόρημα "Παραλάβατε διορισμόν" έγινε στην συνέχεια τηλεοπτική σειρά και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 284 όπου το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ψηφιοποίησε! 
Δείτε σκηνές εδώ.


Μυθιστόρημα όπου  στην συνέχεια έγινε τηλεοπτική σειρά με τον ίδιο ομότιτλο του μυθιστορήματος, όπου προβλήθηκε σε 10 επεισόδια από την ΕΤ1, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 284 Ελληνικές ταινίες όπου το ελληνικό κέντρο ψηφιοποίησε


Συγγραφέας:  Γκρίντζος Σπύρος
Εκδοτικός Οίκος: ΠΑΤΑΚΗ
Έτος έκδοσης: 11/1996
Σελίδες: 338


Σύντομη περιγραφή
Ένα συναρπαστικό σε πλοκή και εξέλιξη μυθιστόρημα, με αδιάκοπες ανατροπές τόσο στο επίπεδο του πρωταγωνιστή όσο και στο επίπεδο του αναγνώστη. Κοινωνικό και έντονα ερωτικό μυθιστόρημα, με αστυνομική πλοκή. Ένα σύννεφο από κίτρινες πεταλούδες μαζεύτηκε πάνω από το σπίτι, ενώ οι ερωδιοί γύρω στον κήπο μας, για πρώτη φορά, είχανε σωπάσει τελείως. Οι σπάλες απ' όλα τα ζωντανά που σφάζαμε για να του κάνουμε σούπα έβγαιναν στραβές και η μάνα μου από ένστικτο σφάλισε όλα τα παράθυρα. Τότε πήρα την απόφαση και πήγα και βρήκα τον έφορο των Αρχαιοτήτων στον Πύργο, το Δημοσθενόπουλο, κι αυτός στη συνέχεια μίλησε με τον έφορο των Αρχαιοτήτων στην Ολυμπία. Τον ήξεραν και οι δύο το Σωτήρη και τον είχαν ανέκαθεν σε εκτίμηση για την αφοσίωσή του. Είπαν πως είναι κρίμα να χαθεί ένας τέτοιος επιστήμονας. Εγώ επέμενα πως είναι θέμα ζωής και θανάτου.

  •  ΓΚΟΡΚΑΣ
Συγγραφέας: ΓΚΡΙΝΤΖΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗΣ
- Χρονολογία Εκδοσης: 1997
Περιγραφή:

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που δύσκολα το αφήνεις από τα χέρια σου, ένα βιβλίο που τιμήθηκε με το βραβείο «Μ. Λουντέμη». Με φόντο την Ελλάδα των αρχών του αιώνα που προσπαθεί να συγκροτηθεί σε σύγχρονο κράτος, αλλά και τους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες για το δίκαιο ξαναμοίρασμα της γης, η ιστορία ενός νεαρού γιατρού, του Γκόρκα, που από τη μια μεριά γεύεται τον κίνδυνο και τις δυσκολίες του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο και από την άλλη γνωρίζει την αγάπη, τη φιλία και το μεγάλο έρωτα.

  • Η ΘΑΛΠΩΡΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΠΤΡΩΝ


Συγγραφέας: ΓΚΡΙΝΤΖΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗΣ
- Χρονολογία Έκδοσης: 1996
- Σελίδες: 192


  •  Ο ΕΡΩΔΙΟΣ ΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ

Περιγραφή:

Μια πρωτότυπη συλλογή από δέκα διηγήματα όπου η ανάπλαση της πραγματικότητας του κόσμου γύρω μας επιχειρείται από το συγγραφέα με διττό τρόπο, είτε με το ύφος και τη ματιά του Μαγικού Ρεαλισμού που μας έγινε γνωστός από πολλούς Νοτιοαμερικανούς συγγραφείς είτε, πάλι, με την καθιερωμένη στα καθ' ημάς ματιά του ορθολογιστή Ευρωπαίου.

Τα διηγήματα διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, καθώς όλα έχουν μια συναρπαστική πλοκή, δυνατό χιούμορ και μια μοναδική διαφάνεια στο διάκοσμό τους και στον κόσμο που αποκαλύπτουν. Κυρίως όμως διατηρούν μια εκπληκτική ικανότητα να ανατέμνουν πολλές φορές την ελληνική ψυχή.

  •  Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο ΑΥΛΟΣ

- Χρονολογία Έκδοσης: 1998
- Σελίδες: 96

Περιγραφή:

Μια πρωτότυπη συλλογή από δέκα διηγήματα όπου η ανάπλαση της πραγματικότητας του κόσμου γύρω μας επιχειρείτε από το συγγραφέα με διττό τρόπο είτε με το ύφος και τη ματιά του Μαγικού Ρεαλισμού-που μας γίνετε γνωστός από πολλούς Νοτιαμερικανούς συγγραφείς είτε πάλι με την καθιερωμένη στα καθ’ ημάς ματιά του ορθολογιστή Ευρωπαίου.


  •  ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΥΛΛΟ 

Εκδότης
Χρονολογία Έκδοσης
Δεκέμβριος 2013
Αριθμός σελίδων
224
Επιμέλεια
ΓΚΡΙΝΤΖΟΥ ΛΥΓΙΑ
Θέμα

Περιγραφή:

Πάνω σ' έναν άξονα εννέα διηγημάτων τα οποία διαφέρουν σε χρόνο δράσης μεταξύ τους από μερικές δεκαετίες μέχρι και κάμποσους αιώνες -έτσι σκόρπια στο χρόνο- και τα οποία εξίσου διαφοροποιούνται σε θεματική και περιεχόμενο, ο συγγραφέας βρίσκει μία χρυσή τομή να ισορροπήσει το παρόν και το παρελθόν σ' ένα συναρπαστικό ισοδύναμο αφήγησης και υλικού, πιστεύοντας στη ρήση του Γ. Σεφέρη ότι: "Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, σβήνει κανείς κι ένα κομμάτι από το μέλλον". Η συλλογή παίρνει το όνομά της από το κεντρικό διήγημα "Το Τελευταίο φύλλο", το οποίο είναι και το πιο μεγάλο διήγημα και από αυτό διακτινίζεται το "πνεύμα" της συλλογής όπου πρόσωπα και γεγονότα, πρωταγωνιστές και μη, παρελθόν και παρόν τροφοδοτούν ενδιαφέρουσες ιστορίες. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Περιεχόμενα
Κρίση ταυτότητας
Το τελευταίο φύλλο
Οι σκιές
Ο σημαιοφόρος
Ο λησμονημένος
Η εκτέλεση των έξι
Πρώτες ημέρες δημιουργίας
Χερεναλίφ ο τελευταίος
Το χρυσό τετράδραχμο του Περσέα

  • Εταιρεία Φιλομαθών Εραστών

Συγγραφέας: ΓΚΡΙΝΤΖΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
Εκδόσεις: ΓΡΗΓΟΡΗΣ
- Χρονολογία Έκδοσης: 2011
- Σελίδες: 355
Είναι ο τίτλος του 5ου μυθιστορήματος του βραβευμένου με το βραβείο “Μ. Λουντέμη” συγγραφέα και Συμπατριώτη μας Σπύρου Γκρίντζου που  κυκλοφορεί   από τις εκδόσεις “Γρηγόρη”.

Περιγραφή:

Το κέντρο προσοχής στο νέο μυθιστόρημα του συμπατριώτη μας Σπύρου Γκρίντζου με Τίτλο "Εταιρεία Φιλομαθών Εραστών" είναι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γύρω από το οποίο πλέκεται μια πρωτότυπη ιστορία με πρωταγωνίστρια μια πολύ καλλιεργημένη και φιλόδοξη τριαντάχρονη στους χώρους του οποίου αναζητά μια ενδιαφέρουσα γνωριμία.

Αυτή στα τριάντα της, είχε επινοήσει ένα πρωτότυπο τρόπο να "αλιεύει" τις γνωριμίες για τα εκλεκτά της γούστα. Αυτός, ένα εκλεκτό της θύμα. Όμως, ακόμα και τότε, δεν μένει ικανοποιημένη. Η ίδια έχει παγιδευτεί από την "έλξη του τζόγου" που δημιουργεί η μέθοδός της. Όμως, σε μια τέτοια υποτιθέμενη "εμπλοκή", προκύπτουν αναπάντεχες εκπλήξεις. Ο γοητευτικός αυτός άνδρας που γνωρίζει αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από μία τυχαία γνωριμία. Δεν μπαίνει μόνο στη ζωή της αλλά και στο παρελθόν της οικογενείας της. Άραγε αυτή η κατάρα της οικογενείας της να μένουν όλα τα θηλυκά μόνα τους, μπορεί να σταματήσει;

Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα με αναγνωρίσιμους και καθημερινούς χαρακτήρες γραμμένο με χιούμορ και με μια πολύ διεισδυτική ματιά πάνω στο πλέγμα των ανθρωπίνων σχέσεων σήμερα σε μια μεγαλούπολη. Ο Σπύρος Γκρίντζος, ο οποίος δεν μας συνηθίζει να γράφει για τον αστικό χώρο (Ο "Γκόρκας και το "Παραλάβατε διορισμόν" είναι καθαρά έργα της υπαίθρου), μας αιφνιδιάζει ευχάριστα με την επάρκεια του και την άνεση που κινείται πλέον στον αστικό χώρο. Ένα πραγματικά συναρπαστικό μυθιστόρημα με πολλές ανατροπές και εκπλήξεις, γραμμένο με μια ανάλαφρη ματιά που ακτινογραφεί σε αρκετό βάθος τον κοινωνικό καμβά μιας μεγαλούπολης όπως είναι σήμερα η Αθήνα.

Στην Αθήνα, που δεν έχει πλέον όρια, όπου η ίδια η πόλη δεν ελέγχει το μέγεθος της και τους ανθρώπους της, κατά πόσο αυτοί οι δύο πρωταγωνιστές θα μας δώσουν ένα σύγχρονο στίγμα της υφής της ζωής, της βιωμένης μοναξιάς και τον αποκλεισμό που δημιουργεί ακόμα και η ίδια η πνευματική καλλιέργεια;

Παρόλα αυτά, το βιβλίο με τον "ερεθιστικό τίτλο", διατηρεί μια πολύ αισιόδοξη ματιά.


.........................................................................................................................................

Δείτε επίσης άρθρα και θέματα του Σπύρου Γκρίντζου στο Blog της Κερπινής .