Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Η Αστέρω ,ταινία του 1929, γυρισμένη στα Καλάβρυτα



                      Του Σπύρου Γκρίντζου
   Το 1929 γυρίζεται η πρώτη μεγάλου μήκους ελληνική ταινία «Αστέρω» από τους αδελφούς Γαζιάδη και γυρίζεται στα Καλάβρυτα. Δείτε την ομορφιά της περιοχής τότε και επίσης την ομορφιά του Μεγάλου Σπηλαίου που 7 χρόνια αργότερα καταστράφηκε από πυρκαγιά! Η ταινία βρέθηκε στο Παρίσι σε συλλογή Γάλλου ιδιώτη.
   Είναι η πρώτη κινηματογραφική καταγραφή της επαρχίας Καλαβρύτων  και ιδιαίτερα της διαδρομής Διακοφτού Καλαβρυτινών με τρένο. Η ταινία ονομάζεται «Αστέρω» και φυσικά πρόκειται για μία βουβή ταινία με τα κινηματογραφικά μέσα της εποχής εκείνης και  στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Αιμίλιος Βεάκης. Το σενάριο είναι του Παύλου Νιρβάνα ο οποίος πέρα από λογοτέχνης είναι και γιατρός ( φίλος του Παπαδιαμάντη και Καρκαβίτσα) και η κεντρική  θεματογραφία είναι επηρεασμένη στα βουκολικά κωμειδύλλια του Σπύρου Περεσιάδη του συγγραφέα της Γκόλφως και ο οποίος κατάγετε από τα χωριά Σόλο Μεσορούγι από τη πίσω μεριά του Χελμού.
   Η ταινία Αστέρω διάρκειας περίπου 57 λεπτών είναι η πρώτη απόπειρα του ελληνικού κινηματογράφου για μία σοβαρή παραγωγή. Το τιμητικό για εμάς τους Καλαβρυτινούς είναι ότι γυρίζεται στην περιοχή μας και έτσι έχουμε ένα ιστορικό ντοκουμέντο πως ήταν η περιοχή μας εκείνη την εποχή. Μάλιστα καταπληκτικά είναι τα πλάνα που αφορούν το Μέγα Σπήλαιο. Η ταινία αυτή προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά αργότερα χάθηκε παντελώς η κόπια της. Αργότερα το 1959 γυρίστηκε πάλι η Αστέρω, στη Ζαχλωρού με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Μ. Παπαμιχαήλ σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου αλλά αφορά μία άλλη εκδοχή της ίδιας υπόθεσης.

   Όμως, για καλή μας τύχη,  η αρχική κόπια της ταινίας των αδελφών  Γαζιάδη του 1929 ανακαλύφθηκε τυχαία στο Παρίσι  και έτσι έχουμε στη διάθεσή μας αυτό το πολύτιμο οπτικό υλικό. Μπορούμε σήμερα να δούμε την πρώτη ελληνική ταινία μυθοπλασίας  γυρίστηκε ποτέ και ταυτόχρονα να έχουμε μία εικόνα πως ήταν η περιοχή των Καλαβρύτων τα χρόνια εκείνα. Μια ταινία shot on location όπως θα λέγαμε σήμερα το 1929! 
    Έχει ενδιαφέρον επίσης να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε κάποια μέρη. Η ταινία παιζόταν με μουσική υπόκρουση από κάποια ορχήστρα στους κινηματογράφους εκείνης της εποχής.
Αργότερα πιστεύω προστέθηκε και ήχος. 


Λίγα λόγια για το έργο 

Η «Αστέρω», είναι ένα ποιμενικόν ειδύλλιον γυρισμένο στις κορυφές των Καλαβρύτων, ήταν η πρώτη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου. Το αισθηματικό βουκολικό δράμα, γνώριμο είδος στο ελληνικό κοινό, γαλουχημένο με τα ειδύλλια του Περεσιάδη και του Κορομηλά, συνέβαλε στο να έχει τόση μεγάλη επιτυχία η ταινία. Τους ρόλους απέδωσαν οι «διαπρεπέστεροι Έλληνες καλλιτέχνες», όπως γράφει η αφίσα της εποχής, οι Αλίκη Θεοδωρίδου, Αιμίλιος Βεάκης, Κώστας Μουσούρης, Δημήτρης Τσακίρης.Το στόρι της «Αστέρως»... δανείστηκαν από τη μεγάλη αμερικανική επιτυχία «Ραμόνα». Σεναριογράφος ανέλαβε ο Παύλος Νιρβάνας, ενώ ο Ορέστης Λάσκος με τον Δημήτρη Γαζιάδη διασκεύασαν την ιστορία στα ελληνικά δεδομένα, μετατρέποντας τους Ινδιάνους ήρωες της αυθεντικής βερσιόν σε... φουστανελάδες. Η «Αστέρω» είναι ο πρόδρομος του είδους ταινιών «φουστανέλας» στην Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης της, Δημήτρης Γαζιάδης, και ο αδελφός του, Κώστας, συνεργάζονταν με τη Fox και άλλες κινηματογραφικές εταιρείες στην παραγωγή επίκαιρων ντοκιμαντέρ και διαφημιστικών.




1 σχόλιο:

Nikos Maras είπε...

Spiros Grintzos
Συμπληρωματικά θα ήθελα να επισημάνω ότι σε προσεκτικότερη παρακολούθηση των σκηνών της ταινίας που δείχνουν το Μέγα Σπήλαιο, οι σκηνές που δείχνουν τους καλόγερους στην εσωτερική αυλή με τα κελιά μάλλον πρόκειται για σκηνές που τραβήχτηκαν στην Αγία Λαύρα.
Ως γνωστό το Μέγα Σπήλαιο δεν έχει εσωτερική αυλή που να περιβάλλεται από κελιά. Η πρακτική αυτή είναι γνωστή στον κινηματογράφο με τον όρο " δημιουργική γεωγραφία".
Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τον Νίκο Μάρα για την άρτια επιμέλεια όλων των παρουσιαζομένων κειμένων και θεμάτων