Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Στην τελική φάση υλοποίησης βρίσκεται το νέο Αιολικό Πάρκο που θα «Σκεπάσει» το Σκεπαστό ,την Κερπινή αλλά και τα Καλάβρυτα.


Στην τελική φάση υλοποίησης βρίσκεται το νέο Αιολικό Πάρκο με 22 Ανεμογεννήτριες 44 MWatt στη θέση «ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΔΡΙΜΩΝΑΣ - ΚΟΥΡΠΕΣ» μέχρι το τέλος του 2020, που αδειοδοτήθηκε στις 21 Ιουνίου του 2018, στην εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΙΡΑ ΑΕ η οποία ανήκει στον Όμιλο «EDF EN HELLAS AE».
    Όπως πρώτο αποκάλυψε και αναφέρει στο πρωτοσέλιδο της στο τελευταίο τεύχος της (Ιούλιος 2020) η «Ώρα των Καλαβρύτων».   
   Η φωτογραφία είναι και απεικονίζει ακριβώς το Χάρτη τοποθέτησης όλων των ανεμογεννητριών στο τοπογραφικό  σχέδιο που έχει αναρτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
    Επίσης ανατρέχοντας στους χάρτες και τα όρια των κοινοτικών ορίων φαίνεται η διασπορά των συγκεκριμένων ανεμογεννητριών να είναι 9 στα όρια της Κερπινής, 8 του Σκεπαστού και 5 στις Αυλές-Καλάβρυτα.

   Για την κατασκευή του νέου Αιολικού Πάρκου στα Καλάβρυτα η αίτηση είχε υποβληθεί από τις 10 Οκτωβρίου 2008. Το έργο έλαβε άδεια παραγωγής ενέργειας στις 21 Ιουνίου του 2018, με διάρκεια 25ετίας και θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί έως το τέλος του 2020 πλέον όποιας χρονικής παράτασης θα δοθεί λόγω κορονοϊού.


  Στην επένδυση θα προχωρήσει η εταιρεία «Αιολική Λίρα ΑΕ», με εφαρμογή των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που πρέπει να έχουν τεθεί σε γνώση από το Δήμο Καλαβρύτων και την ΠΔΕ, πριν δοθεί η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

   Η άδεια είναι αναρτημένη στη ΡΑΕ υπ’ αρ. 562/2018, όπου χορηγήθηκε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό, αποτελούμενο από 22 ανεμογεννήτριες μάρκας Vestas ισχύος 2 MW η κάθε μία, με πυλώνα 88 μέτρων και με διάμετρο της φτερωτής στα 90 μέτρα. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη θέση «ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΔΡΙΜΩΝΑΣ - ΚΟΥΡΠΕΣ», της δημοτικής ενότητας Καλαβρύτων, του Δήμου Καλαβρύτων από την εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΙΡΑ Α.Ε.».

Ερωτήματα και επιπτώσεις:

  • Εάν όλα αυτά έχουν τεθεί σε συζήτηση και σε γνώση από το Δήμο Καλαβρύτων,από τα Κοινοτικά Συμβούλια Σκεπαστού, Κερπινής και Καλαβρύτων πριν δοθεί η τελική έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση?
  • Εάν έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις στο Τουρισμό της περιοχής καθώς και την φανταστική θέα που θα παρουσιάσουμε με τις τεράστιες Ανεμογεννήτριες ως φόντο στο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών του 1821 στις εκδηλώσεις το 2021 για τα 200 χρόνια από την Ελληνική  Επανάσταση?,
  • Εάν όπως αναφέρει και στο τελευταίο τεύχος της (Ιούλιος 2020) η «Ώρα των Καλαβρύτων» έχουν εξετάσει καθόλου  τις επιπτώσεις  από την νυχτερινή Φωτορύπανση στο Χελμό, στο Αστεροσκοπείο «Αρίσταρχος» και στην επερχόμενη αναβάθμισή του ?
  • Τι γίνεται με τα  αντισταθμιστικά οφέλη ανταποδοτικότητας μέχρι τώρα από το ήδη υπάρχον Αιολικό Πάρκο «Λίθος» πάνω από τα Χωριά Ρωγούς και Κερπινή και τι έργα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στα Χωριά μας?
Τι αντισταθμιστικά οφέλη θα υπάρχουν άραγε από αυτό και που θα πάνε?


Δεν υπάρχουν σχόλια: