Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Αποκαλυπτική ηχητική εξιστόρηση της Μάχης της Κερπινής το 1943.

 
    Στις 16-17 Οκτωβρίου 1943, κοντά στο Χωριό  Κερπινή των Καλαβρύτων, έλαβε χώρα μια μάχη μεταξύ ενός τάγματος Γερμανών και μιας ομάδας ανταρτών. Κατά τη διάρκεια της μάχης οι Γερμανοί έπαθαν πραγματική συντιβή, όπου ένας ολόκληρος γερμανικός λόχος από 105 άνδρες εκμηδενίστηκε κυριολεκτικά.

   Στη Μάχη αυτή συνελήφθησαν 78 αιχμάλωτοι,3 βαριά τραυματίες, ενώ 10 διέφυγαν και οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν. Μετά το γεγονός αυτό, οι Γερμανοί έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για ισοπέδωση της επαρχίας Καλαβρύτων,η οποία εθεωρείτο ισχυρό Επαναστατικό-Αντιστασιακό Κέντρο.

  Ακούστε την αποτύπωση-εξιστόρηση όπως καταγράφεται σε μαγνητόφωνο ,πριν πολλά χρόνια από τον Καθηγητή και συγγραφέα Σπύρο Γκρίντζο και που  για πρώτη φορά αποκαλύπτεται, ρίχνοντας φως στη Μάχη της Κερπινής στις 16-17 Οκτωβρίου 1943, όπως την έζησε ένας συμπατριώτης μας και πρωταγωνιστής των δραματικών γεγονότων, ο Γεώργιος Γρίβας ενώ συμμετέσχε στη συζήτηση και ο Γενναίος Βασιλόπουλος. (αποθανόντες και οι δύο σήμερα).  

Ακούστε την εδώ  .

ή διαφορετικά μπορείτε να την κατεβάσετε σε υπολογιστή μέσα από τον σύνδεσμο εδώ

1 σχόλιο:

Σπύρος Γκρίντζος είπε...

Την μαγνητοφώνηση την έκανα χωρίς να το γνωρίζει ο Γεώργιος Γρίβας, αμέσως μετά από μία αυτοψία που έκανα στο χώρο όπου έγινε η Μάχη της Κερπινής- στη θέση που σήμερα αποκαλείται " Στου Γερμανού" δίπλα στο εξωκλήσι του Αη Σώστη. Τον Βρήκα στου Γενναίου το καφενείο και προκάλεσα τη συζήτηση για αυτή τη Μάχη. Γνώριζα ότι αυτός είχε πρωτοστατήσει σε αυτή τη μάχη από πληροφορίες που μου είχε δώσει ο Χρήστος ο Σώρας. Ηχητικά οι συνθήκες δεν ήταν οι ιδανικές αλλά υπήρχε το αυθόρμητο στοιχείο και η δυνατότητα σχολιασμού από τους διπλανούς. θεωρώ ότι είναι μεγάλη η προσφορά και του Νίκου Μάρα, ο οποίος ως ακούραστος αρχειοφύλακας της ιστορία του τόπου μας, έχει διασώσει παρά πολύ υλικό και το γνωστοποιεί και σε επίκαιρες ημερομηνίες. Μπράβο στον Νίκο και στην προσπάθειά του να βελτιώσει κατά πολύ τον ήχο. Ένα άλλο ηχητικό ντοκουμέντο είναι ο Χρήστος ο Σώρας να ψέλνει στην εκκλησία του χωριού μας με τη τόσο μελωδική φωνή του.