Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Εορτασμός και περιφορά της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κατά το Δεκαπενταύγουστο στην Κερπινή.

  Ο εορτασμός της ημέρας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κατά το Δεκαπενταύγουστο, «το Πάσχα του Καλοκαιριού» όπως είθισται να το αποκαλούμε, όπου είναι η ημέρα-ύμνος στην Παναγία, τη μητέρα όλων των Χριστιανών, εορτάστηκε και εφέτος με κατάνυξη στην ομώνυμη εκκλησία του χωριού μας όπου εψάλη από τον Αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ η Θεία λειτουργία, η περιφορά της εικόνας της κοιμήσεως της Παναγιάς Θεοτόκου μετ’ αρτοκλασίας , εδεσμάτων και αναψυκτικών όπου προσθέτει μια ξεχωριστή νότα ..

   Πλήθος συγχωριανών μας συγκεντρώθηκαν εντός του ναού αλλά και στον υπέροχο προαύλιο χώρο της εκκλησίας μας, όπου πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία και να δώσουμε συγχαρητήρια στον συμπατριώτη μας Δημήτρη Μέρμηγκα και την μητέρα του για αυτό το όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα  του στολισμού και της φροντίδας του περιβάλλοντος χώρου καθώς και  του στολισμού της εικόνας της Παναγίας με τόσο αγάπη και φροντίδα.

   Ο Δεκαπενταύγουστος ή καλύτερα εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της  Εκκλησίας και συνδέεται άμεσα με τη μοναδικότητα του προσώπου της Παναγίας, αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιερώθηκαν προς τιμή της Παναγίας.

  Οι πρώτες μαρτυρίες για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου και τα έθιμα για την περιφορά και τον στολισμό της εικόνας της Παναγιάς εμφανίζονται από τον πέμπτο αιώνα μΧ, γύρω στην εποχή που συγκλείσθηκε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου (451), η οποία καθόρισε και το θεομητορικό δόγμα, ενώ επιπλέον έγινε και η  αιτία να αναπτυχθεί η τιμή στο πρόσωπο της Θεοτόκου.

Και του Χρόνου σε όλους με υγεία! …και να είναι πάντα γεμάτη κόσμο με  ειρήνη και χαρά !

Δείτε παρακάτω Φωτογραφικό υλικό από τον φετινό εορτασμό.












































Δεν υπάρχουν σχόλια: